Aanscherping procedures bouwbedrijven om misstanden te voorkomen

LELYSTAD • Wo 10 februari 2021 | 6:05 • Woensdag 10 februari 2021 | 6:05

De gemeente Lelystad wil de procedures voor bouwbedrijven verscherpen. Dat zei wethouder David de Vreede tijdens de gemeenteraad dinsdagavond. De gemeente wil de beoordeling van aanvragen en het toezicht op procedures strenger maken om situaties als bij de verbouwing van de Eurotower te voorkomen.

De gemeente Lelystad verzegelde dat pand afgelopen november nadat daar tijdens een inspectie meerdere overtredingen werden geconstateerd. Zo sliepen er arbeidsmigranten in het gebouw aan het Noorderwagenplein, de elektrische installatie bleek onveilig en werkten onbevoegde monteurs aan de lift op de bouwplaats. Ook was asbest ondeskundig verwijderd.

Diverse partijen in de gemeenteraad wilden van het college van burgemeester en wethouders weten of de overtredingen bij de Eurotower een incident zijn of dat de misstanden vaker worden geconstateerd. De wethouder antwoordde dat alle overtredingen afzonderlijk wel vaker worden gesignaleerd maar dat het uitzonderlijk was om alle overtredingen op één en dezelfde bouwplaats aan te treffen.

Bouwtempo gaat omhoog, kans op herhaling
De gemeente Lelystad wil herhaling voorkomen. Door het landelijke tekort aan woningen zal er in een hoger tempo gebouwd moeten worden. Het is volgens het college aannemelijk dat de kans op overtredingen daarmee ook toeneemt. Wethouder De Vreede verscherpt daarom de procedures rond grondverkoop. Er wordt voortaan vanaf het begin van de correspondentie en contractvorming actief op het integriteitsbeleid van de gemeente gewezen. Dit heeft naar verwachting een afschrikwekkende werking.

Ook wordt ingezet op bewustwording onder medewerkers die bij de bouw controleren. Zij gaan werken met checklists en bij negatieve signalen kan de medewerker een zogeheten BIBOB-procedure in werking stellen. Als er een gevaar dreigt dat bijvoorbeeld een vergunning wordt misbruikt, kan de gemeente de aanvraag weigeren of de afgegeven vergunning intrekken. Zo wordt voorkomen dat de lokale overheid criminele activiteiten faciliteert.

De gemeente wil verder de samenwerking met de Inspectiedienst SZW intensiveren. En de Omgevingsdienst Flevoland Gooi en Vechtstreek gaat voor de gemeente de sloopaanvragen beoordelen op het de juiste verwerking van asbest.

Wethouder de Vreede wil de uitgewerkte voorstellen tot aanscherping van procedures en toezicht in het voorjaar aan de gemeenteraad voorleggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel