Vertrekkend Floriade-directeur: vertrouwen verloren in gemeentebestuur

ALMERE • Do 11 februari 2021 | 23:12 • Donderdag 11 februari 2021 | 23:12

Floriade-directeur Pieter Cloo zegt dat zijn vertrek bij het evenement vooral het gevolg is van frustratie over de samenwerking met de gemeente Almere. Hij is niet te spreken over de bestuurscultuur binnen het college van B en W en de gemeenteraad. Die zou een vertragend effect hebben op het evenement. Cloo zegt geregeld het gevoel te hebben 'met twee handen op de rug gebonden te zijn.'

Cloo heeft daarom besloten zijn contract dat begin april afloopt niet te verlengen. Dat was wel aan hem gevraagd. "Mijn energieniveau is onder het niveau gekomen wat nodig is om deze zware functie te kunnen vervullen", zo geeft hij in een toelichting aan.

Het besluit van de gemeenteraad op 18 juni 2020 om ondanks de coronacrisis toch door te gaan met de Floriade, had wat Cloo betreft moeten betekenen dat iedereen vol enthousiasme en energie zou werken aan een succesvol evenement.

Kantelpunt
Cloo zegt gefrustreerd te zijn door een stap die de gemeenteraad enkele maanden later zette. Toen is besloten om een second opinion uit te voeren naar de bouw van de kabelbaan op het Floriadeterrein. Dat heeft geleid tot zo'n vier maanden vertraging bij de aanleg, waardoor de kabelbaan op zijn vroegst in juni in gebruik kan worden genomen.

"Ik heb het vertrouwen verloren in de noodzakelijke constructieve samenwerking."

— Pieter Cloo, Floriade-directeur

Gevolg hiervan is schade aan de Floriade Preview-experience, zo zegt Cloo. Dit voorproefje van het evenement is zonder kabelbaan namelijk minder interessant voor mensen om te bezoeken. De gemeente besloot de second opinion overigens uit te voeren aangezien niet alle procedures rond de vergunningen voor de kabelbaan correct zijn gevolgd.

In de periode die volgde zijn er volgens Cloo verschillende andere gebeurtenissen geweest waarbij besluitvorming van het gemeentebestuur (dus zowel B&W als de gemeenteraad) een rol speelde. "Deze besluitvorming heeft mijns inziens ook geleid tot vertraging en vervolgschade, maar ook tot imagoschade aan Floriade Expo 2022 alsmede tot energieverlies bij mijzelf." Cloo zegt daarover: "Ik heb het vertrouwen verloren in de noodzakelijke constructieve samenwerking met het gemeentebestuur ten aanzien van het Floriade-dossier."

'Salarisdiscussie speelt geen rol'
De discussie over de hoogte van het salaris van de Floriade-directeuren heeft volgens Cloo geen invloed gehad op zijn besluit. Binnen de gemeenteraad is forse kritiek op de hoogte van zijn salaris en dat van mededirecteur Sven Stimac. Beiden zouden een bedrag van ongeveer 270.000 euro per jaar verdienen. Mocht Cloo na april zijn aangebleven, dan zou hij er in salaris op achteruit zijn gegaan. Dit aangezien de Wet Normering Topinkomens alleen voor het eerste jaar een hogere vergoeding toestaat.

'Prima samengewerkt met andere partijen'
In een e-mail verstuurd aan diverse bij de Floriade betrokken partijen zegt Cloo met verschillende partijen wel een goede en constructieve samenwerking te hebben gehad. Hij noemt het ministerie van LNV, de provincie Flevoland, de tuinbouwsector, bedrijven binnen de Floriade Business Club, Floriade-wethouder Jan Hoek en burgemeester Franc Weerwind.

Als het gaat om de voorbereidingen van de wereldtuinbouwtentoonstelling noemt Cloo verschillende punten waar op de afgelopen tijd successen zijn geboekt. Bijvoorbeeld het behalen van minstens 40 internationale inzendingen en extra financiering van het Rijk.

Negatief imago
Over de houding van enkele partijen binnen de Almeerse gemeenteraad is Cloo op zijn zachtst gezegd minder te spreken. Hij noemt met name PVV-fractievoorzitter Toon van Dijk. De kritiek die Van Dijk heeft op het evenement zorgt volgens Cloo voor imagoschade. Hij spreekt over 'zand in de machine gooien.' Hoewel ook partijen als Leefbaar Almere en Partij voor de Dieren kritisch zijn, staan die volgens Cloo wel open om het gesprek aan te gaan en constructief mee te denken. Dat de PVV dat niet doet neemt hij de partij kwalijk.

Hieronder de brief van Pieter Cloo over zijn vertrek:

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel