Bijna zestig Flevolandse kandidaten bij Tweede Kamerverkiezingen

FLEVOLAND • Wo 17 februari 2021 | 18:48 • Woensdag 17 februari 2021 | 18:48

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart dit jaar doen 58 Flevolanders een gooi naar een zetel. Dat blijkt uit cijfers van dataplatform LocalFocus, die in samenwerking met het ANP zijn opgesteld.

Veruit de meeste kandidaten komen uit Almere: 27 stuks. De PvdA en NIDA zijn met drie en vier kandidaten goed vertegenwoordigd in de stad. NIDA maakt in de peiling van EenVandaag tot nu toe geen kans op een zetel.

Opvallende nieuwkomer is het Ubuntu Connected Front (UFC), met één Almeerse deelnemer. Deze partij wil vooral institutioneel racisme aanpakken. De partij heeft ook nog een deelnemer uit Lelystad.

Lelystad
In Lelystad proberen in totaal elf inwoners een plekje in de Tweede Kamer te krijgen. Het CDA heeft met drie personen de meeste deelnemers. Ook de Piratenpartij, Code Oranje (van Richard de Mos) en Ja21 zijn vertegenwoordigd vanuit de stad. Allemaal met één lid.

Urk en Noordoostpolder
Op Urk doen zeven partijleden mee met de verkiezingen. Ook hier is het CDA ruim vertegenwoordigd met vier leden. Niet één van de Urkers staat hoger dan plek 56. Daarmee lijkt de kans dat ze daadwerkelijk plaats gaan nemen in Den Haag vrij klein. De andere partijen waarvoor de Urkers meedoen zijn de SGP, ChristenUnie en de PVV.

In Noordoostpolder doen vijf inwoners mee met de verkiezingen. Wederom komen de meesten uit voor het CDA. Het gaat om drie leden.

Dronten en Zeewolde
In de gemeente Dronten doen de minste mensen mee met de verkiezingen. Het zijn er twee, beiden voor het CDA. In Zeewolde doen vijf inwoners mee: vier voor het CDA en één voor Ja21.

Dit jaar registreerde een recordaantal van 89 partijen zich voor de verkiezingen. Uiteindelijk doen 37 partijen daadwerkelijk mee.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel