Wie zit er achter het datacenter in Zeewolde? Ontwerp wijst op Facebook

ZEEWOLDE • Za 27 februari 2021 | 11:01 • Zaterdag 27 februari 2021 | 11:01

Welk Amerikaans technologiebedrijf zit achter de plannen om in Zeewolde een groot datacenter te bouwen? Alle betrokken partijen houden de kaken stijf op elkaar. Maar afbeeldingen die deze week zijn gepubliceerd wijzen in de richting van Facebook.

Update 24/11: Inmiddels heeft Facebook, tegenwoordig Meta geheten, bekendgemaakt inderdaad achter de plannen te zitten.

De ontwerpen van datacentra die dat bedrijf elders in de wereld aan het bouwen is, lijken als twee druppels water op de plannen in Zeewolde. Centers van concurrenten als Microsoft, Google, Apple en Amazon zien er van de buitenkant duidelijk anders uit.

"We gaan niet in op geruchten."

— Facebook Benelux

Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram en WhatsApp, wil zelf niks loslaten. Als we het bedrijf in Silicon Valley mailen met de vraag of ze kunnen bevestigen of ontkennen dat ze achter de Flevolandse plannen zitten, wordt het antwoord in het midden gelaten. Het is een Nederlandse woordvoerder die reageert met. "Dank voor je e-mail. We gaan niet in op geruchten."

Vergelijking plan Zeewolde en bestaande Facebook-datacenters:

Bestemmingsplan
De impressies van de plannen in Zeewolde maken onderdeel uit van het ontwerpbestemmingsplan voor het gebied. Ze worden gebruikt om aan te geven hoe het stuk grond, dat nu nog dienst doet als landbouwgebied, in de toekomst gaat veranderen. Mochten de plannen doorgaan natuurlijk. De afbeeldingen schetsen voornamelijk een weids polderlandschap, maar de vormen van de toekomstige data-hallen komen duidelijk naar voren.

Het gaat om langwerpige rechthoekige constructies die variëren in hoogte. De hallen hebben een hoog gedeelte, een iets lager deel en dan op straatniveau nog een deel met verschillende technische installaties. Tussen de langwerpige hallen is plek voor kantoorruimtes.

Datacenters van Facebook op verschillende plekken in de Verenigde Staten tonen veel overeenkomsten met deze Zeewoldense plannen. De gelijkenis met bestaande Facebook-datacenters viel vorig jaar ook al op, zo beschreef De Stentor toen. Hoewel ook centra van andere grote spelers rechthoekig zijn, zien die er qua opzet anders uit.

Grootschalige datacenters van andere bedrijven:

Polder Networks B.V.
De Amerikanen die in Zeewolde aan de slag willen maken voor de vergunningsaanvraag gebruik van een bedrijf met de naam Polder Networks BV, gevestigd in Breda. Gegevens van de Kamer van Koophandel geven aan dat het een lege huls is met als eigenaar de firma Liberation Management, ook afkomstig uit Breda. Liberation Management profileert zich als bedrijf dat verschillende administratieve diensten levert aan mensen of bedrijven die zich in Nederland willen vestigen.

"Wij weten wie het is"

— Egge Jan de Jonge, wethouder Zeewolde

Waarom zo geheimzinnig
Op de vraag waarom het Amerikaanse bedrijf dat in Zeewolde wil bouwen niet openlijk daarvoor uitkomt, gaf wethouder Egge Jan de Jonge begin deze week geen duidelijk antwoord. Volgens hem maakt het ook niet zoveel uit of het Facebook, Apple of Google is. "Waar het om draait is dat we de juiste gegevens aan onze inwoners laten zien. Waarmee we kunnen aantonen: wat betekent het nou voor onze inwoners?" Welke naam er dan uiteindelijk op de gevel komt te staan doet er dan niet meteen toe.

De verwachting is dat het bedrijf op een later moment wel naar buiten treedt. De wethouder zelf weet al wel om wie het gaat. "Wij weten wie het is", zo vertelde hij woensdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel