SP: Meer stembureaus open op de drie verkiezingsdagen

NOORDOOSTPOLDER • Ma 1 maart 2021 | 18:39 • Maandag 1 maart 2021 | 18:39

De gemeente Noordoostpolder moet voor de komende verkiezingen meer stemlocaties inrichten en die ook op alle drie de dagen open stellen. Dat vindt de lokale SP-fractie. De partij verwijst naar een motie over de uitbreiding van het aantal stemlocaties die onlangs door een grote meerderheid van de Tweede Kamer werd aangenomen.

De SP gaat het verzoek maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering doen. Volgens raadslid Denise van Sluijs dringt de tijd en hoeft de gemeente niet te wachten tot de minister Noordoostpolder op de vingers tikt.

Spreiding
In Noordoostpolder is op de woensdag van de komende verkiezingen het gebruikelijke aantal stembureaus geopend. Op de maandag en de dinsdag die voor ouderen en kwetsbaren is maar een beperkt aantal stembureaus open, op beide dagen zijn dit bovendien niet dezelfde. De SP denkt dat dit verwarrend werkt en ertoe zal leiden dat op beide dagen juist weinig mensen alvast hun stem gaan uitbrengen. Het beoogde doel van spreiding van de stemmers over meerdere dagen wordt daardoor tenietgedaan.

Gemeenten zijn nog terughoudend in de uitbreiding van het aantal locaties. Dit komt onder meer doordat stemlocaties vanwege corona aan strengere voorwaarden moeten voldoen. Om die reden zijn veel stembureaus ditmaal ook verplaatst naar bijvoorbeeld gymzalen. Om alle stembureaus drie dagen lang te kunnen openen, zijn ook meer medewerkers nodig. De SP denkt dit de komende weken nog best kan worden geregeld, desnoods door gemeenteambtenaren in te zetten.

Dronten
De SP maakte zich ook in Dronten sterk voor een uitbreiding van een aantal stembureaus. Dat aantal is volgens de lokale website De Drontenaar teruggebracht van 18 naar 13. Die melding was voor Kamerlid Ronald van Raak zelfs aanleiding voor schriftelijke vragen aan de minister. Dronten laat weten dat het bericht niet klopt, en dat er zelfs 20 stembureaus zijn, een toename van twee. Zes locaties tellen namelijk meer dan één stembureau; zo komen er in sportzaal De Beurs drie stembureaus en in De Meerpaal twee. Dat moet de drukte spreiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel