'Waarschijnlijk weinig open terrassen in Flevoland'

FLEVOLAND • Ma 1 maart 2021 | 21:42 • Maandag 1 maart 2021 | 21:42

Het aantal horecazaken in Flevoland dat dinsdag de terrassen neerzet, of zelfs helemaal opengooit, zal erg beperkt zijn. Dat verwacht de Flevolandse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie heeft kroegen en restaurants geadviseerd om niet mee te doen aan de actie. De boetes zijn namelijk hoog en er bestaat kans dat ondernemers hun horecavergunning kwijtraken.

Het idee om terrassen open te gooien ontstond vorige week in Brabant en op Schiermonnikoog. Aanleiding is de onvrede over de verplichte sluiting en de drukke taferelen in verschillende parken. De initiatiefnemers riepen ondernemers in de rest van het land op zich bij de actie aan te sluiten. Maandag zijn de plannen bijgesteld en er wordt nu gesproken over een actie met een 'ludiek' karakter. Het is de bedoeling om de terrassen wel neer te zetten, maar er worden dan geen consumpties geserveerd.

'Niet de juiste manier'
Regiomanager Dominique Tettero van KHN verwacht dat ook aan deze afgezwakte vorm niet heel veel Flevolandse zaken mee gaan doen. Een Grote Markt in Almere vol met stoelen en tafels ziet hij niet gebeuren. Hij noemt het wel onverteerbaar dat de restaurants met het mooie weer de terrassen niet open mogen stellen. Volgens Tettero is de horeca al maanden klaar om coronaproof te starten. Maar zomaar de boel opengooien zonder toestemming is niet de juiste manier, zo geeft hij aan.

Ook verschillende horeca-ondernemers in Lelystad zeggen niet van plan te zijn de terrassen open te gooien. "De consequentie is 4000 euro boete", vertelt Merlijn Lindeman van Le Journal. Een fors bedrag, maar er bestaat ook nog eens de kans op een strafblad. En dat kan voor een horecaondernemer grote gevolgen hebben. "In principe kunnen ze dan op basis van de wet Bibob je vergunning ontnemen."

Opgestapeld laten staan
Het alleen maar uitstallen van stoelen en tafels - zonder drinken te serveren - vindt hij maar niks. "Ik denk dat het een groter statement maakt zoals het nu is: sober opgestapeld. Dat is effectiever dan dat ik alles netjes neerzet." Het kan er volgens Lindeman maar beter troosteloos uitzien, dan heel gelikt. "Want het is een hele troosteloze situatie."

Drankje en bitterbal to-go in Almere Haven
In Almere Haven zijn er wel een aantal horecazaken die op een ludieke manier aandacht gaan vragen voor de penibele situatie waarin ze zitten, zo vertelt John Brons van restaurant Bij Brons.

Samen met Olympia en Steak @ the Lake zullen ze hun terrassen wel uitstallen, maar met een lint afzetten. Het is dus niet de bedoeling dat er iemand ook daadwerkelijk plaatsneemt. Voorbijgangers wil hij dan wel een gratis drankje en bitterbal meegeven. Dat zal gebeuren tussen 15:00 en 18:00 uur.

Trage uitbetaling van steun
De eigenaar van Le Journal in Lelystad hoopt niet alleen dat de horeca snel weer open mag, maar ook dat er vaart komt in de uitbetaling van alle steunregelingen. In veel gevallen is er tot nu toe slechts tachtig procent van het toegezegde bedrag uitbetaald.

Deze tachtig procent is dan een voorschot, de definitieve afrekening volgt later. Maar inmiddels laat dat erg lang op zich wachten, zo vertelt Le Journal-eigenaar Lindeman. "Je moet het zo zien: als je 100.000 euro loonsteun krijgt, dan wordt er 80.000 euro overgemaakt. Maar er hangt dan nog 20.000 euro bij de overheid vast. Voor heel veel ondernemers is dat serieus geld."

In het geval van Le Journal wordt de eerste NOW-steun van begin vorig jaar pas halverwege maart definitief verrekend. En ook op het geld van een recent steunpakket moeten horecaondernemers nog even wachten, zo werd vorige week bekend. De boodschap was dat de aanvullende subsidie "binnen zestien weken na vandaag" wordt overgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel