Gerenoveerd gemeentehuis geopend: regenwater om toiletten door te spoelen

DRONTEN • Ma 8 maart 2021 | 11:02 • Maandag 8 maart 2021 | 11:02

Het nieuwe gemeentehuis van Dronten is maandagochtend officieel geopend. Het gebouw is een jaar lang ingrijpend aangepakt. Zo zijn alle kamers weggehaald en heeft alleen burgemeester Gebben nog een eigen kantoor.

De verbouwing was geraamd op 20,6 miljoen euro en de kosten zijn binnen het budget gebleven. "We hebben binnen budget en binnen de tijd meer gedaan dan afgesproken", zegt de burgemeester. Hij verwijst daarbij naar de zonnepanelen op de naastgelegen parkeerplaats en de vervanging van de lift.

In het gebouw uit 1982 hebben betonnen muren plaatsgemaakt voor glazen wanden. Dat zorgt voor meer licht. In de publiekshal staat nu het kunstwerk 'Magisch Flevoland' van Iris Hagel. Het verbeeldt de ontwikkeling van de gemeente Dronten. "Het begint met de drooglegging van de polder en daarna gaat het naar symbolen", verklaart Hagel.

Koele lucht
Ook is er een ventilatiesysteem aangebracht. In de oude situatie kon het de zomer binnen 40 graden worden. Er zijn nu luchtschachten aangelegd. Verder is het gebouw zo duurzaam mogelijk gemaakt; er is geen gasaansluiting meer.

Voor de energie zijn er zonnepanelen te vinden. Het dak wordt bedekt met sedum, een groen vetplantje. Het regenwater dat daar op valt, wordt opgeslagen en gebruikt om de toiletten mee door te spoelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel