SGP en PvdD in debat: 'hoofd van visser ligt op hakblok'

URK • Di 9 maart 2021 | 18:03 • Dinsdag 9 maart 2021 | 18:03

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen besteedt Omroep Flevoland elke werkdag aandacht aan Flevolandse thema's die spelen tijdens deze verkiezingen. De Partij voor de Dieren en de SGP trappen vandaag af met een gesprek over de toekomst van de visserij. Een belangrijk onderwerp voor Urk waar veel families werken in de visindustrie.

"Het zijn donkere wolken die boven de visserij hangen", zegt Urker visser Hendrik Romkes. Politici in Den Haag en Brussel hebben de afgelopen jaren grote invloed gehad op hoe de Urker vissers hun werk doen. Zo was er de Brexit, werden er windmolens gebouwd op zee waardoor het visgebied kleiner werd en werd het pulsvissen afgeschaft.

Romkes had dan ook een duidelijke boodschap aan de Partij voor de Dieren en de SGP. Hij snapt dat de visserij moet blijven vernieuwen en duurzaamheid hoog in het vaandel moet houden. Maar hij vraagt de politiek wel om een stip op de horizon.

Duidelijkheid voor de vissers
De Partij voor de Dieren wil dat er duidelijkheid komt voor de vissers. Volgens de partij is er geen plek voor visserij in de Noordzee. Als vissers worden geweerd uit de zeeën, kan de biodiversiteit in het water zich herstellen. De Urker vissers zouden zich bijvoorbeeld kunnen richten op waterlandbouw, zoals het telen van zeewier voor de voedselconsumptie.

Volgens de SGP leg je daarmee het hoofd van de vissers op het hakblok. "Daarmee help je alle gezinnen naar de knoppen en ook alle bedrijven die daaromheen opereren." Natuurbescherming is volgens de SGP prima, maar er moet wel voldoende ruimte blijven voor visserij op de Noordzee en in de Waddenzee. Ook moet het plaatsen van windparken volgens de SGP in visrijke gebieden vermeden worden.

Wil je weten hoe de partijen in de Tweede Kamer denken over andere Flevolandse thema's? Bijvoorbeeld over Lelystad Airport? Moet het vliegveld nu wel of niet open? En hoe zit het met een betere treinverbinding met de randstad? En hoe moeten we omgaan met de dieren in de Oostvaardersplassen? Daar kom je achter op de speciale verkiezingswebsite van Omroep Flevoland. Bekijk het op www.flevolandkiest.nl

'Hoe dan ook, de visserij blijft'
Ondanks het standpunt van de Partij voor de Dieren, houdt visser Hendrik Romkes op Urk toch hoop op een mooie toekomst voor de Urker vissers. "De visserij blijft gewoon bestaan." Hij heeft ook een duidelijke boodschap voor de Partij voor de Dieren: "Wij moeten zorgen dat we goede rentmeesters zijn. Ook over de dieren. Dat is gewoon belangrijk." En als afsluiter hoopt hij dat de SGP achter de vissers blijft staan: "Blijf voor ons strijden, blijf voor die mooie sector. Wij hebben een heel mooie sector en samen moeten we eruit komen".


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel