JA21 en PvdA over Lelylijn: "We moeten ons uit de coronacrisis investeren"

FLEVOLAND • Do 11 maart 2021 | 17:06 • Donderdag 11 maart 2021 | 17:06

De verkiezingskaravaan raast voort en er zijn nog vier dagen te gaan tot de eerste stembussen open gaan. Omroep Flevoland besteedt in aanloop naar de verkiezingen dagelijks aandacht aan Flevolandse thema's die spelen tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen. Vandaag is dat een betere verbinding tussen Flevoland, de Randstad en de noordelijke provincies.

Wil je weten hoe de partijen in de Tweede Kamer denken over andere Flevolandse thema's? Bijvoorbeeld over Lelystad Airport? Moet het vliegveld nu wel of niet open? En hoe moeten we omgaan met de dieren in de Oostvaardersplassen? Daar kom je achter op de speciale verkiezingswebsite van Omroep Flevoland. Bekijk het op flevolandkiest.nl

"Een fantastische situatie"
Zo'n achttien partijen hebben de Lelylijn opgenomen in hun verkiezingsprogramma. De spoorlijn naar de noordelijke provincies moet er volgens al die partijen komen. Wim van Wegen van Initiatiefgroep Lelylijn en raadslid van D66 Noordoostpolder is blij dat zoveel partijen de spoorlijn hebben geadopteerd: "Dat is een fantastische situatie".

Volgens Van Wegen hebben alle Nederlanders wat aan de snelle verbinding naar Noord-Nederland: "De woningmarkt die op ontploffen staat, de wegen die dichtslibben en we hebben ruimte nodig. Het noorden heeft die ruimte. En bovendien moet het noorden ook economisch gesterkt worden dus het is gewoon een win-winsituatie."

Plannen voor een snelle treinverbinding naar het noorden bestaan al tientallen jaren. Toch strandt het idee keer op keer en ligt het spoor er nog steeds niet. Ook nu zijn er beren op de weg. Want de financiële gevolgen van de coronacrisis kunnen de komst van de Lelylijn dwarsbomen.

Uit de coronacrisis investeren
Twee van de achttien partijen die de Lelylijn een plekje hebben gegeven in het verkiezingsprogramma zijn JA21 en de PvdA. En Abassin Nessar van de PvdA doet daar nog een schepje bovenop. "Het moet sowieso in het regeerakkoord komen te staan en ik vind het heel goed ook dat er consensus is tussen politieke partijen die aangeven dat in ieder geval die Lelylijn een plekje moet krijgen." Financiële tegenvallers mogen geen roet in het eten gooien. "Wij moeten ons uit de coronacrisis gaan investeren en niet bezuinigen. De hand op de knip, een beetje de boekhoudermentaliteit van VVD en CDA, helpt hier niet bij."

JA21 sluit zich daarbij aan maar maakt wel een kanttekening: "Voor infrastructuur moet je ook heel praktisch denken. Zodra je zegt dat we het gaan aanleggen, moet je zeggen wanneer je dat gaat doen. Anders maak je mensen weer blij met een dode mus. Dan gaan we vijf of tien jaar in vergaderzaaltjes zitten en dan is er nog geen paal de grond in gegaan."

In het gesprek tussen JA21 en de PvdA ging het ook nog over de IJmeerlijn, een verbinding tussen Almere en Amsterdam. Ook dat plan ging jaren geleden de ijskast in en kwam recent weer op tafel. Meer daarover horen? Luister hieronder het hele gesprek terug.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel