Waslijst aan vragen over gewiste e-mailboxen

ALMERE • Ma 22 maart 2021 | 21:19 • Maandag 22 maart 2021 | 21:19

Raadsleden in Almere hebben zestig vragen gesteld aan het college van B & W over de gewiste e-mailboxen. Die vragen moeten binnen drie weken worden beantwoord. Dat is de tijd die de raad de burgemeester heeft gegeven om duidelijkheid in de affaire te brengen. De raad wil precies weten hoe de vork in de steel zit en welke mailboxen van oud-bestuurders en topambtenaren zijn gewist en welke bewaard zijn gebleven. En over welke periode dit allemaal speelde.

De raad wil onder meer duidelijkheid over de termen die in de kwestie worden gebruikt. "In de raadsbrief van 16 maart wordt gesproken over vernietiging van emailboxen, in de raadsbrief van 9 maart staat dat ze niet meer bereikbaar zijn. In de beantwoording op diverse wob-verzoeken zijn onder andere de kwalificaties 'vernietigd', 'niet meer bereikbaar' en 'niet meer te achterhalen' gebruikt. Wat is nu de gangbare definitie en wat is daar het verschil tussen?”, wil een raadslid weten.

Raadsleden zijn ook bezorgd dat veel informatie over de Floriade is verdwenen. Op de vragenlijst staat onder meer: "Wie heeft opdracht gegeven tot het verwijderen van de e-mailboxen van de oud-Floriade-wethouders van 2010 – 2013? Waarom heeft het college dit niet expliciet gemeld aan de raad? Wie was precies wanneer op de hoogte van wat?"

Te duur
"Omroep Flevoland meldt 16 maart op basis van e-mailwisseling tussen de gemeente en leverancier Fujitsu dat archivering van de mailboxen te duur bleek te zijn voor de gemeente. Wat zijn de afspraken met Fujitsu over het in stand houden van mailboxen en voor wie zijn de kosten?", wil een raadslid weten.

Een ander raadslid wil meer informatie over de Chief Information Officer (CIO): "In de vorige raadsperiode is door de rekenkamer vastgesteld dat er te weinig kennis is over ICT in de gemeentelijke organisatie. Actie: het aanstellen van een zogenoemde CIO die eindverantwoordelijk is voor het functioneren van alle ICT-gerelateerde zaken binnen een organisatie. Waarom heeft die CIO niet gezorgd dat de gemeente aan zijn wettelijke taken kan voldoen?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel