Beleid voor heckrunderen voorlopig niet veranderd

LELYSTAD • Wo 24 maart 2021 | 21:35 • Woensdag 24 maart 2021 | 21:35

Een meerderheid van Provinciale Staten voelt er niks voor om het beleid voor de heckrunderen in de Oostvaardersplassen te veranderen. Dat bleek woensdag tijdens een vergadering hierover.

Een groep bezorgde burgers wil dat de runderen uit het gebied worden gehaald omdat er te weinig eten voor ze is. Als dat niet gebeurt moeten de beesten eerder worden bijgevoerd, zo zeiden de insprekers tegen de provinciale politici.

In principe krijgen heckrunderen extra hooi als de groep gemiddeld naar een conditiescore van twee is gezakt. Volgens sommige burgers en verschillende belangengroepen is dat te laat. De dieren zouden door die aanpak lang en onnodig lijden.

Verantwoordelijk gedeputeerde Rijsberman is het daar niet mee eens. Volgens hem worden de beesten goed in de gaten gehouden en verhongert er geen dier. Bovendien hebben de Statenleden in 2018 ingestemd met deze wijze van beheer.

Hoewel de PVV, JA21 en de Partij voor de Dieren grote vraagtekens bij de huidige methode zetten, was een meerderheid van de Staten het met de gedeputeerde eens. Aan de huidige manier waarop er met heckrunderen wordt omgesprongen, lijkt voorlopig dan ook niets te veranderen. De Statenleden gaan nog wel een keer in gesprek met Staatsbosbeheer, die het beleid in de Oostvaardersplassen uitvoert.

Of de runderen ook op lange termijn in de Oostvaardersplassen blijven is de vraag. Dat wordt bekeken wanneer het huidige plan voor de Oostvaardersplassen tot uitvoering is gebracht. Dat is naar verwachting over twee jaar. Een belangrijk onderdeel van het plan is dat het aantal grote grazers drastisch naar beneden wordt gebracht tot 1100.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel