'Tong van Lucifer terug naar de Knardijk'

FLEVOLAND • Vr 26 maart 2021 | 13:24 • Vrijdag 26 maart 2021 | 13:24

De Tong van Lucifer keert terug naar zijn oude plaats; de Knardijk vlak bij de A6 bij Lelystad. Dat is althans het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten moet hier nog wel mee instemmen.

Het veelbesproken kunstwerk waaide een jaar geleden stuk door de harde wind. Sinds die tijd staat het in de opslag in afwachting van reparatie. De SGP in Flevoland greep dit moment aan om te debatteren over de vraag of de Tong wel moet terugkeren naar de opvallende plek langs de snelweg. De partij is daar fel tegen omdat het kunstwerk de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn. Deze stelling leidde tot verhitte discussies in, en buiten de politiek.

Onderzoek naar IJsselmeerdijk en Harderdijk
Naar aanleiding van dit debat onderzocht de provincie de afgelopen maanden of de Tong van Lucifer op een andere plek kan worden geplaatst. Daarbij werd onder meer gekeken naar een locatie op de IJsselmeerdijk en de Harderdijk. De conclusie van GS is dat het vanuit juridisch, technisch en financieel oogpunt het meest gunstig is om het kunstwerk terug te zetten op de Knardijk.

Het college wil nu twee ton uittrekken voor reparatie en herplaatsing van de Tong van Lucifer. Ook daar moeten Provinciale Staten nog groen licht voor geven. In april wordt er dit onderwerp gepraat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel