Plan nieuwbouwwijk Swifterbant-Zuid op losse schroeven

DRONTEN • Do 8 april 2021 | 21:11 • Donderdag 8 april 2021 | 21:11

Het plan voor een nieuwbouwwijk in Swifterbant-Zuid staat op losse schroeven. Een stemming over een wijziging van het bestemmingsplan is donderdagavond op het laatste moment niet doorgegaan. Verantwoordelijk wethouder Roelof Siepel meldde bij de start van de vergadering dat het voorstel is ingetrokken, totdat alle omgevingsaspecten goed in beeld zijn. Daarmee laat de gemeente de optie op de grond verlopen.

Siepel: "Ik heb de conclusie moeten trekken dat de woonwijk meer tijd nodig heeft. Daarom laten we het voorstel nu vallen. Dat heeft consequenties, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de beste keuze is. Zodat we recht doen aan alle belanghebbenden."

Dorpsbelangen Swifterbant laat weten er dubbel in te staan: "Wij hadden gisteravond een gevoel van verwarring. Dat is denk ik het goede woord. Aan de ene kant wil je als Swifterbant ontzettend graag uitbreiden en hebben we dus een woningbouwlocatie nodig. Maar we willen wel een woonwijk waar iedereen heel graag wil wonen, the place to be. En dat wil zeggen dat als jij op voorhand mogelijke overlast kunt voorspellen, dat je daar wat aan moet doen", aldus Sandra Nobel van Dorpsbelangen Swifterbant.

700 woningen
De gemeente is al lang bezig met het maken van plannen voor de nieuwbouwwijk met 700 woningen. Vorige maand bleek plotseling dat een deel van de wijk geluidsoverlast kan krijgen van een nabijgelegen boerenbedrijf. De gemeenteraad moest dat nieuws vernemen van het bedrijf zelf, dat geluidsonderzoek had laten doen. Op het gemeentehuis wil men daarom weten of de ontstane situatie voorkomen had kunnen worden. Een extern bedrijf doet hier onderzoek naar.

Op de mededeling van de wethouder werd verschillend gereageerd door de partijen. "Een wethouder die dit besluit nu durft te nemen, dat is een wethouder met ballen", vond Peter Duvekot van de SP. Suzanne Stoop van de PvdA geeft aan dat er nog steeds te veel onduidelijkheid is. "Wat ligt er dan nog meer dat het college dit heeft doen besluiten? En stel dat het voorkeursrecht komt te vervallen, wat betekent dit dan?"

Siepel deed daarop de mededeling dat er bij één van de bedrijven in de nabije omgeving recent een uitbereidingsvergunning is verleend. "We weten nog niet welke consequenties dit heeft. Daarom kan ik nu niet mijn hand in het vuur steken en zeggen dat ik de raad alle informatie heb gegeven."

Geen recht van koop
Wat betreft de consequenties voor de plannen geeft de wethouder aan dat er nu 'één instrumentje minder' is. "Het enige dat er verandert, is dat wij geen recht van koop meer hebben. Het betekent niet dat we de grond niet kunnen kopen. Maar als een ander eerder is, dan is een ander eerder." Hij hoopt dat de raad voor de zomer alsnog een nieuw bestemmingsplan kan vaststellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel