Zaak Jelle P. één van de grootste recente drugstransporten in Engeland

URK • Ma 12 april 2021 | 11:48 • Maandag 12 april 2021 | 11:48

De rechtszaak tegen de Urker drugssmokkelverdachte Jelle P. draait om één van de grootste drugstransporten uit de recente geschiedenis in Engeland. Dat zegt verslaggever Tim Dawson, die de rechtszaak in Engeland volgt voor Omroep Flevoland.

P. werd eind juli 2020 door de Britse douane bij Coquelles in Frankrijk aangehouden, toen in zijn vrachtwagen 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine werden gevonden. Die waren verstopt in karretjes met een lading bloemen. In totaal had hij 42 bloementrolleys gevuld met zonnebloemen en rozen. Maar 35 van die karren bleken een dubbele bodem te hebben. De douane heeft twaalf uur lang zijn vrachtwagen onderzocht. Het verstoppen van de drugs werd als 'zeer geavanceerd' omgeschreven. P. had naar schatting voor 16 miljoen euro aan drugs bij zich. Aangezien hij al de grens was gepasseerd, dient zijn rechtszaak in Engeland, voor het Canterbury Crown Court.

Jury bepaalt of verdachte schuldig is
In Groot-Brittannië is de rechtspraak anders opgezet dan in Nederland. Daar bepaalt een jury van twaalf burgers of de verdachte schuldig is. De zaak is al enkele keren besproken in de rechtbank, maar een inhoudelijke behandeling is er nog niet van gekomen. Dit komt onder meer door COVID-19, maar ook omdat P. naar verluidt slecht Engels zou spreken. Er moesten meerdere tolken geregeld worden, voor de zaak kon beginnen. Vandaag is het dus zover. De zaak duurt in totaal zeven dagen.

Hoge straffen
Mocht Jelle P. schuldig bevonden worden, dan hangt hem een maximale gevangenisstraf van 25 jaar boven het hoofd, meldt Tim Dawson vanuit Canterbury in Engeland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel