Geert Post: "Ontzettend blij en dankbaar over vrijspraak Jelle"

URK • Di 20 april 2021 | 11:41 • Dinsdag 20 april 2021 | 11:41

Vader Geert Post is "ontzettend blij en dankbaar" dat de jury van de rechtbank in Canterbury zijn zoon Jelle maandag heeft vrijgesproken van drugshandel. Dat laat hij vanuit Engeland telefonisch weten aan Omroep Flevoland.

"Vanaf het begin heb ik gezegd dat Jelle onschuldig was en dat hij dit niet gedaan kon hebben. De jury is het daarmee eens", aldus Geert Post. Hij heeft het proces tegen zijn zoon vorige week elke dag gevolgd en werd door het Canterbury Crown Court als getuige gehoord over de bloementransporten. Die had hij als vervoersmanager van het bedrijf van zijn zoon mede georganiseerd. Bij een transport in juli vorig jaar werd in de auto van Jelle 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine gevonden.

Geert Post heeft zich vorige week enorm geërgerd aan het verhaal van de Engelse aanklager. "Als je dan de aanklacht hoort, waarin Jelle er van wordt beschuldigd dat hij zelf een bloemenbedrijf heeft opgezet en ik valse e-mails en valse facturen zou hebben vervaardigd, toen vroeg ik mij af waar ik in terecht ben gekomen. Daar klopte helemaal niets van. Ik heb overwogen om een aanklacht tegen de aanklager in te dienen. Ik was er ontdaan van." Hij vindt dat het betoog van de aanklacht verkeerd in de media is gebracht.

Zelf ontlastend bewijsmateriaal aangeleverd
Post heeft voor de verdediging zelf heel veel materiaal aangeleverd, dat moest bewijzen dat Jelle onschuldig was. "De politie heeft geen goed onderzoek gedaan. Het verhaal dat hij op een buitenweg bloemen heeft gelost, klopt niet. Dat was gewoon bij een tuincentrum. Dan blijkt later dat de politie daar nooit is wezen kijken."

"Op verzoek van de Engelse politie is de Nederlandse politie gaan kijken in Heemskerk, bij het bedrijf waar Jelle de bloemen had opgehaald. Bleek dat ze geen navraag hadden gedaan. Pas later zijn ze teruggegaan en toen hoorde de politie dat er daar wel vaker bloemen werden opgehaald. Alle bewijzen die vorige week zijn voorgedragen om Jelle te ontlasten zijn door mij aangedragen."

Dat Jelle en zijn vader er door drugshandelaren waren ingeluisd, besefte Geert Post pas nadat zijn zoon was aangehouden. "Voor die tijd heb ik nooit het gevoel gehad, pas op de dag dat Jelle werd opgepakt. Maar als je nu terugkijkt hoe het is verlopen, is dat best vreemd."
Het transportbedrijf van Jelle deed zaken met Greenorganic, een bedrijf dat nu een cover-up voor drugshandel lijkt te zijn. Geert en Jelle Post hadden eerder geen argwaan. "Jelle heeft in juni vorig jaar contact met het bedrijf gehad. Het leek allemaal in orde. Ons bedrijf is door een ander transportbedrijf bij hun aanbevolen, al vraag ik mij nu af of dat wel echt zo is geweest."

Geert en Jelle willen vannacht terugreizen
Vader en zoon Post zijn van plan om vanavond de nachtboot naar Nederland te nemen. Of dat lukt, hangt af van de PCR-coronatest die ze nog moeten ondergaan. De vrachtwagen van JP Trans, die in juli in beslag is genomen, blijft nog in Engeland. Het gaat volgens Geert Post nog wel even duren voordat die wordt vrijgegeven. De Engelse advocaat van Jelle gaat een procedure in gang zetten om een schadevergoeding te eisen voor de bijna negen maanden dat zijn cliënt in hechtenis heeft gezeten. "Ook dat wordt een langdurige zaak", verwacht Geert Post.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel