Omwonenden blijven boos over geplande woontoren voor de deur

ALMERE • Vr 23 april 2021 | 14:17 • Vrijdag 23 april 2021 | 14:17

Bewoners van appartementencomplex Havenhoofd in Almere Haven zijn niet blij met het aangepaste plan voor een woontoren voor hun deur. Het geplande complex van 21 meter hoog verschuift van de ene naar de andere kant van de straat. Volgens de omwonenden zet de verplaatsing geen zoden aan de dijk, omdat het complex sowieso bij hen voor de deur zal komen. "We gaan door tot de hoogste rechter", waarschuwt bewoner Anke Hamelink alvast.

De woontoren met zes verdiepingen en negentien appartementen was gepland op de plek van het 'Indisch Veerhuys', een voormalige horecagelegenheid. Dat zou ervoor zorgen dat de bewoners van de huidige appartementen hun zicht zouden kwijtraken op het Gooimeer. Ook zou het vrije zicht vanuit de havenkom op het meer zou verdwijnen. "Dus daar zijn we met z'n allen tegen in protest gegaan", zegt Hamelink. Vervolgens besloten gemeente en projectontwikkelaar om tafel te gaan. Zij kwamen met het aangepaste plan: het complex moet aan de kant van de jachthaven komen te staan.

'Wij krijgen er ellende van'
De buurtbewoners kregen tussentijds inzage in het aangepaste plan, maar zijn ontevreden over de verplaatsing. "Nu krijgen wij er ellende van, want het staat veel te dicht op elkaar."

Hamelink wijst van haar kant, aan het Gooimeer, naar de kant van de jachthaven. Daar woont Dick Becht met zijn echtgenote. Ook hij is niet blij met de komst van het geplande appartementencomplex. "Er wordt een muur gecreëerd en je hebt de zon veel later op je terras dan gebruikelijk is."

Reactie gemeente
Volgens de gemeente kan de bouwvergunning voor de woontoren niet geweigerd worden, omdat het bestemmingsplan woningbouw toelaat op het Havenhoofd. De buurtbewoners hebben daar hun bedenkingen bij. Hamelink: "Dat bestrijden wij nog steeds, want we hebben het nu ook eens doorgekeken en er staan diverse bepalingen in, waardoor het niet kan."

De gemeenteraad van Almere krijgt binnen een paar weken een voorstel voor het appartementencomplex. Hamelink en Becht hopen dat de gemeenteraad het plan voor de woontoren tegenhoudt. Als dat niet gebeurt, stappen de bewoners naar de rechter.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel