Almere moet 1,75 miljoen euro betalen voor Havenhoofd 7 om bouw woontoren te voorkomen

ALMERE • Do 8 februari 2024 | 18:06 • Donderdag 8 februari 2024 | 18:06

De gemeente moet 1,75 miljoen euro neertellen om het terrein Havenhoofd 7 in Almere Haven te kunnen kopen van projectontwikkelaar HBA. Die wilde er een woontoren bouwen, maar dat stuitte op hevige protesten van omwonenden.

Het stadsbestuur heeft uitvoerig overlegd met de ontwikkelaar over een oplossing. Naast het aankoopbedrag krijgt HBA nu ook de mogelijkheid om in het Olympiakwartier-Oost in Almere Poort alsnog een woontoren te bouwen.

Wethouder René Peeters van Stedelijke vernieuwing Haven zegt daarover: "Het is goed dat we intensief en langdurig hebben onderhandeld met HBA om het appartementencomplex Havenhoofd van de baan te krijgen. Dit was namelijk een wens van de omwonenden en de gemeenteraad."

Verlies
Een groot deel van het aankoopbedrag kan overigens niet door de gemeente 'terugverdiend' worden, omdat de grond minder waard is als er geen hoogbouw op geplaatst kan worden, blijkt uit het voorstel: "Deze aankoopsom moet daardoor direct afgeboekt worden, hetgeen leidt tot een nadeel van € 1,75 miljoen." Voorgesteld wordt om het geld uit de gemeentelijke reserves te halen.

Alternatief
De raad moet nu nog wel akkoord gaan met de deal. Het college waarschuwt voor de gevolgen als de raad anders besluit. Dan bestaat de kans dat HBA alsnog het appartementencomplex van bijna 21 meter hoog en 20 appartementen op Havenhoofd 7 gaat bouwen. De projectontwikkelaar heeft in principe alle mogelijkheden om dat te doen.

Wat de gemeente met de grond in Haven in de toekomst wil doen is niet bekend. Als mogelijkheden worden genoemd een horecagelegenheid of enkele woningen. Omwonenden worden bij het proces betrokken, belooft de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel