Seintoren in Haven wordt gemeentelijk monument

ALMERE • Di 24 mei 2022 | 15:52 • Dinsdag 24 mei 2022 | 15:52

De Seintoren in Almere Haven wordt een gemeentelijk monument. Dat heeft de gemeente Almere besloten. Erfgoedvereniging Heemschut had gevraagd om de hele grondstrook aan het Havenhoofd de monumentenstatus te geven maar dat verzoek is afgewezen.

De zeven meter hoge Seintoren is in 1996 van Wijk bij Duurstede naar Almere overgebracht vanwege het 20-jarig bestaan van de stad. De toren zelf dateert uit 1958. Er is momenteel een bed and breakfast in de toren gevestigd. De Commissie Welstand en Erfgoed Almere noemt de toren een goed, architectonisch hoogwaardig vormgegeven voorbeeld van een radargebouwtje uit de jaren vijftig.

Heemschut vroeg de monumentenstatus vorig jaar aan voor een groter gebied bij het Havenhoofd omdat de gemeente plannen had om een woontoren te bouwen op de plek van het voormalige restaurant Indisch Veerhuys. Daar kwam veel protest tegen van omwonenden en ondernemers. Heemschut noemde de bouw van de toren "een onherstelbare fout".

Heemschut stelde dat het voormalige restaurant en de strook grond tot aan de Seintoren grote cultuurhistorische, situationele, identiteits- en belevingswaarde hebben. Daar is de gemeente het niet mee eens. De bouwplannen zijn inmiddels overigens van de baan. De woontoren komt op een andere locatie, namelijk het Olympiakwartier Oost in Almere Poort.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel