Heemschut wil grond bij Havenhoofd monumentenstatus geven

ALMERE • Di 13 juli 2021 | 12:47 • Dinsdag 13 juli 2021 | 12:47

Erfgoedvereniging Heemschut heeft bij de gemeente de monumentenstatus aangevraagd voor de grondstrook aan het Havenhoofd in Almere Haven. Daar moet een woontoren verrijzen, maar dat noemt Heemschut "een onherstelbare fout".

De gemeenteraad stemt dinsdagavond tijdens een extra vergadering over de bouwplannen. Afgelopen donderdag staakten de stemmen, en er moet een besluit genomen worden. Gebeurt dat niet, dan krijgt de projectontwikkelaar toestemming om te bouwen op de plek van het voormalig Indisch Veerhuys. Omwonenden zijn daar fel op tegen. Er ligt een voorstel om de projectontwikkelaar een andere plek aan te bieden, ongeveer veertig meter verderop. Ook dat stuit op verzet van omwonenden.

'Plannen voegen niets toe'
Heemschut stelt dat het voormalige restaurant en de strook grond tot aan Seintoren Gooizicht cultuurhistorische, situationele, identiteits- en belevingswaarde heeft. "De urgentie van dit verzoek komt voort uit de plannen die er liggen. Die voegen niets toe maar vernietigen bestaande waarden", stelt Ben te Raa van Heemschut. "Deze plannen zijn elders in Almere uitvoerbaar."

"De locatie is bijzonder, ook al is hij leeg, het voormalige restaurant niet meegerekend", stelt de vereniging. "Leegte wil ook zeggen dat het de belofte in zich heeft voor een bijzondere functie passend bij de aard van de strip grond en dat de bestaande waarden kan versterken." Daarbij denkt de vereniging aan een veerhuis of een restaurant. "De locatie verdient behoed te worden voor een onherstelbare fout."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel