Woningen Annapark vooral voor woningzoekenden op wachtlijst

ALMERE • Wo 28 april 2021 | 23:03 • Woensdag 28 april 2021 | 23:03

De 200 tijdelijke woningen die woningcorporaties Goede Stede en de Alliantie willen bouwen in het Annapark in Almere Stad zijn voornamelijk bedoeld voor woningzoekenden die op de wachtlijst staan. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een online informatiebijeenkomst die door 88 geïnteresseerden werd bijgewoond.

Voorafgaande aan de bijeenkomst was er veel onrust onder de bewoners over de vraag voor wie de woningen eigenlijk bestemd zouden zijn. Daar hebben de woningcorporaties nu duidelijkheid over gegeven. Van de 200 beoogde woningen zijn er 130 tot 160 voor (jong)volwassenen die nu op de wachtlijst staan. Daarvan zijn er 25 bedoeld voor woningzoekers uit de omliggende buurt.

Ook zijn er 25 tot 50 woningen bestemd voor leerkrachten, in de hoop nieuw onderwijzend personeel naar Almere te trekken. Ongeveer 20 woningen worden gereserveerd voor mensen die extra begeleiding nodig hebben. De nieuwbouw moet verrijzen aan beide kanten van de Sas van Gentlaan, vlakbij het Trinitas college en de nieuwbouw van de International School. Als alles goed verloopt, kunnen ze in 2023 klaar zijn.

Jongeren met begeleiding
Tijdens de informatiebijeenkomst kwamen er veel vragen en kritische reacties via de chat binnen. In eerste instantie vooral over de doelgroep die begeleiding nodig zou hebben. Wethouder Froukje de Jonge gaf hier antwoord op: "Dat kunnen jongeren zijn die nu in de jeugdzorg zitten en 18 worden en dus verder moeten maar dat niet kunnen. Omdat er geen woningen zijn. Dit soort jongeren hebben vaak alleen wat begeleiding nodig bij de opstart en redden het daarna prima zelf."

Tijdelijke woningen
Al snel kwamen er toen vragen over waarom voor deze plek is gekozen en wat tijdelijke woningen zijn. En waarom bijvoorbeeld leegstaande kantoorgebouwen niet worden gebruikt als tijdelijke woningen. Anuschka de Vries, projectmanager afdeling gebiedsontwikkeling: "We hebben gekeken naar verschillende type locaties. Kantoorgebouwen zijn niet het eigendom van de gemeente. Dan ben je afhankelijk van de eigenaar en ombouwen is veel duurder dan nieuwe woningen bouwen."

De tijdelijke woningen zouden er voor een periode van 15 jaar komen te staan. Eerst werd gedacht aan een periode van 10 jaar, maar dat bleek niet realiseerbaar. Deze woningen kunnen voor 90% in de fabriek worden gemaakt waardoor ze sneller te bouwen zijn. Maar er kwamen tijdens de bijeenkomst verschillende reacties van omwonenden van het Annapark dat de huizen er helemaal niet zullen komen: 'Het zal bij een verkenning blijven!'

Alleen een verkenning
Nadat gebiedsmanager Gerard Kok de schetsen van de plannen had gepresenteerd, kwamen er veel vragen over in hoeverre de plannen al definitief zijn. De Jonge gaf aan dat het nu nog gaat om een verkenning en dat er dus nog niks besloten is. Als er bijvoorbeeld sprake is van weinig maatschappelijk draagvlak, zullen de plannen opnieuw overwogen worden. De verkenning zal waarschijnlijk begin juli aan de gemeenteraad worden voorgelegd, zodat er een besluit genomen kan worden.

Van de informatiebijeenkomst wordt een verslag gemaakt waarbij ook alle vragen die nog niet beantwoord zijn zullen worden beantwoord. Dit verslag zal te vinden zijn op de website van het project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel