Commissie: Milieugevolgen komst groot datacenter niet compleet

ZEEWOLDE • Do 29 april 2021 | 9:55 • Donderdag 29 april 2021 | 9:55

Het milieueffectrapport voor de komst van een groot datacenter in Zeewolde is niet compleet. Hierdoor zijn de gevolgen voor het milieu nog niet volledig in beeld. Dat meldt de Commissie voor de milieueffectrapportage in een advies over de inhoud van het rapport aan de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland.

Zeewolde en de provincie nemen de aanbeveling van de commissie over om pas een besluit te nemen over de komst van het datacenter als er een completer beeld is. Op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde moet een datacenter komen op een terrein van 166 hectare.

'Maximaal duurzame energie'
In het rapport worden mogelijke toegangswegen, aansluitingen op het bestaande energienetwerk en het gebruik van koelwater vergeleken. Volgens de Commissie ontbreekt de variant waarbij op het terrein van het datacenter 'maximaal duurzame energie wordt opgewekt'. Die variant zou voorkomen dat er elders grote wind- of zonneparken nodig zijn om stroom op te wekken voor het datacenter. Daarnaast zou het helpen om de klimaatdoelstellingen te halen.

Om oververhitting te voorkomen wordt het datacenter gekoeld via de lucht en met water. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het koelen heeft voor het milieu, stelt de commissie. Ook moet beter in beeld worden gebracht hoe de vrijgekomen warmte gebruikt kan worden om gebouwen of huizen te verwarmen.

Gevolgen beter onderzoeken
Tot slot adviseert de Commissie om ook de gevolgen voor de aanwezige natuur, de Hoge Vaart en de gezondheid van omwonenden beter te onderzoeken. De gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland gaan het rapport aanpassen en daarna gaat de Commissie voor de milieueffectrapportage het rapport opnieuw beoordelen.

Raadsvergadering naar oktober
De gemeente Zeewolde geeft aan dat de besluitvorming over het datacenter en het industrieterrein Trekkersveld uitgesteld wordt tot oktober. Oorspronkelijk stond de raadsvergadering voor 24 juni op de agenda, maar dat is volgens Zeewolde niet meer haalbaar. De gemeente verwacht zes tot acht weken nodig te hebben om de aanvulling te schrijven, waarna de commissie nog zes weken nodig heeft om het rapport opnieuw te beoordelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel