Belgische prijs voor boek 'De ontdekking van Urk'

URK • Do 29 april 2021 | 23:06 • Donderdag 29 april 2021 | 23:06

Het boek 'De ontdekking van Urk' van de Belgische schrijver Matthias Declercq heeft in Vlaanderen de Confituur Boekhandelsprijs gewonnen. Jaarlijks kiezen in België de onafhankelijke boekhandels en hun klanten het beste boek van het jaar. Declerq won met het verslag van zijn maandenlange verblijf op Urk zowel de jury- als de publieksprijs.

In het boek beschrijft de Gentse auteur het leven in de strenggelovige Urker gemeenschap. Hij ging op zoek naar de achtergronden en identiteit van het dorp en de bewoners. De Urkers spraken met hem over criminaliteit, drugsmisbruik en mishandeling achter de voordeur. Verder schrijft Declerq over de samenwerking tussen een criminele organisatie en een prominent politiek figuur.

De Confituur Boekhandelsprijs is overigens een symbolische prijs. Winnaars krijgen er geen geld voor. "Dat er geen geld aan vasthangt, vind ik nog mooier, want dat hoeft helemaal niet. Om welke prijs het ook gaat, voor een auteur gaat het altijd om de erkenning", zei Declercq donderdag in een reactie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel