Gemeente heeft grond datacenter gekocht 'uit zorg voor boeren'

ZEEWOLDE • Ma 3 mei 2021 | 13:48 • Maandag 3 mei 2021 | 13:48

De 115 hectare grond die de gemeente Zeewolde van boeren heeft overgenomen, is aangekocht 'uit zorg voor de boeren'. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

De grond is bedoeld voor de uitbreiding van het Trekkersveld, waar een Amerikaans bedrijf een groot datacenter wil neerzetten. De boeren wilden van hun grond af omdat ze al met partijen in gesprek waren over een nieuwe locatie voor hun bedrijf.

De gemeente heeft in totaal 115 hectare grond aangekocht. Daarvan heeft ze 80 hectare weer doorverkocht aan het nog onbekende Amerikaanse bedrijf. Dat stond in de Stentor afgelopen week. De overige 35 hectare grond is nog in bezit van de gemeente. Die is bedoeld voor de verdere uitbreiding van het Trekkersveld.

De verkoop van de grond is opmerkelijk omdat het nog niet duidelijk is of het datacenter er daadwerkelijk mag komen. De gemeente heeft de besluitvorming hierover uitgesteld tot oktober. Oorspronkelijk zou het besluit op 24 juni vorig jaar worden genomen maar omdat het milieueffectrapport niet compleet bleek, is dit uitgesteld.

Snel handelen
"De boeren wilden hun grond verkopen omdat ze aan het onderhandelen zijn met partijen om zich ergens anders te gaan vestigen. Volgens de Wet voorkeursrecht gemeente moeten ze de grond eerst aan ons aanbieden. Dan moeten wij ook snel handelen", zegt de gemeentewoordvoerder.

Geen risico
De gemeente heeft de grond direct doorverkocht aan het Amerikaanse bedrijf. Dat komt volgens de woordvoerder doordat ze geen risico wil lopen. Het gaat om een gemiddelde grondprijs van 50 euro per vierkante meter, een half miljoen per hectare. Een groot financieel risico. "Wij zijn eigenlijk het doorgeefluik. Als het datacenter er toch niet zou komen dan is dit nu het risico voor het Amerikaanse bedrijf. Het zou kunnen dat ze het dan met verlies moeten doorverkopen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel