PVV en PvdD willen subsidie Flevodrome behouden

ALMERE • Wo 5 mei 2021 | 19:05 • Woensdag 5 mei 2021 | 19:05

De PVV en Partij voor de Dieren in Almere willen dat de gemeente geld blijft steken in het leerwerkproject Flevodrome. Het stadsbestuur besloot begin maart om de subsidie stop te zetten. De twee politieke partijen zijn het daar niet mee eens.

Flevodrome is bedoeld voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar die zijn vastgelopen in hun ontwikkeling. Ze hebben bijvoorbeeld te kampen met psychische, sociale of emotionele problemen. In Almere biedt Flevodrome een traject in de metaalbewerking aan, bij De Blocq van Kuffeler. Daarbij worden ook andere vaardigheden bijgebracht. Voor veel jongeren blijkt Flevodrome een laatste vangnet.

Tegenvallende resultaten
De afgelopen jaren vorderde de gemeente Almere een deel van de subsidie al terug, omdat de prestaties van Flevodrome achter zouden blijven. Het project kost volgens de gemeente te veel geld in vergelijking met andere programma's die dezelfde doelgroep helpen.

Daarnaast werd Flevodrome (onderdeel van de Eduvier onderwijsgroep) vanuit het participatiebudget gefinancierd. Dat budget moet ervoor zorgen dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. Veruit de meeste jongeren die bij Flevodrome instroomden, waren schoolverlaters. Die doelgroep wordt met geld uit een ander subsidiepotje geholpen. Zij kunnen op genoeg andere plekken geholpen worden, aldus de gemeente.

'Wel degelijk meerwaarde'
Volgens de PVV en PvdD biedt Flevodrome wel degelijk een meerwaarde. "Namelijk geen schoolse omgeving, maar een arbeidspleksimulatie waar jongeren de basis arbeidsvaardigheden leren." De twee partijen wijzen erop dat het gaat om kwetsbare jongeren, die volledig zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs en tussen wal en schip vallen. Ze verwachten dat de coronacrisis er voor zal zorgen dat het aantal jongeren met problemen toeneemt.

Via een motie roepen de PVV en PvdD het college op om de financiering toch voort te zetten. Tijdens de Politieke Markt van donderdag 20 mei zal blijken of ze andere partijen ook achter zich weten te krijgen.

Discussie in Lelystad
Ook in Lelystad speelt overigens een discussie over de toekomst van Flevodrome. Daar heeft de gemeente een onderzoek laten uitvoeren, waaruit is gebleken dat veel jongeren baat hebben bij het project. De gemeente houdt per deelnemer geld over aan scholing en uitkeringen. Wel zou het project een andere opzet moeten krijgen, zodat het meer jongeren aanspreekt. Het college van B en W werkt aan een voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel