'Frans-Britse visserijstrijd heeft ook invloed op Urker vissers'

URK • Do 6 mei 2021 | 21:53 • Donderdag 6 mei 2021 | 21:53

De Frans-Britse visserijstrijd bij Jersey heeft ook effect op Nederlandse vissers. Dat zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. De Fransen en de Britten ruziën over de voorwaarden waaronder Europese vissers rond het Britse eiland Jersey mogen vissen. Het Verenigd Koninkrijk kwam onlangs met nieuwe visserijregels voor dat gebied. De Britten hebben inmiddels twee marineschepen naar het eiland gestuurd.

Ook Urker vissers hebben volgens Nooitgedagt te maken met plotselinge veranderende regelgeving met het Verenigd Koninkrijk. Sinds enkele maanden is het volgens hem verboden om stroomdraadjes onderwater naar het vistuig te hebben. Daarmee wordt niet het eerder verboden pulsvissen bedoeld, maar gaat het om een stroomdraad om een waterspray-pomp mee aan te drijven. Dit is een nieuwe vismethode die getest wordt omdat pulskorvisserij verboden is. Johan Nooitgedagt van de Vissersbond baalt dat de Britten deze nieuwe innovatie verbieden. "Dus die innovatie ligt in VK-wateren voor ons ook stil. Is echt doodzonde want elke uitvinding wordt de kop ingedrukt."

De Nederlandse Vissersbond noemt het een groot probleem. Het Britse deel van de Noordzee is volgens Nooitgedagt een uitstekende plek om nieuwe visserijmethoden te onderzoeken. Uitsluitend onderzoek doen in Nederlands of Europees water, is niet de oplossing. "De Noordzee lijkt groot, maar in werkelijkheid blijft er weinig over om te kunnen blijven vissen. In het bos kun je ook niet op elke vierkante meter lopen. Op zee kun je ook niet overal vissen."

"Dus die innovatie ligt in VK-wateren voor ons ook stil. Is echt doodzonde, want elke uitvinding wordt de kop ingedrukt."

— Johan Nooitgedagt, Nederlandse Vissersbond

De Vissersbond heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om met een oplossing te komen. Het valt de belangenbehartiger van de vissers op dat er sinds de Brexit minder samenhang is in Europa op visserijgebied. "Er is veel meer gehakketak, als lidstaten tegenover elkaar staan. Er is een strijd gaande die ons ongemakkelijke gevoelens geeft naast het grote gevecht om visserijruimte."

Nooitgedagt begrijpt de frustratie van de Franse vissers. "In die zin voelen wij ons wel in dezelfde positie als de Fransen. Maar ik wil niet zeggen dat wij daar vrienden hebben," reageert de voorzitter van de Vissersbond. De afgelopen jaren waren er ook onenigheden tussen Nederlandse- en Franse vissers. Zo werd het Urker vissers onmogelijk gemaakt om vis te lossen in de Franse havenstad Boulogne-sur-Mer. Recentelijk kwam daar ook de afschaffing van de pulskorvisserij bij. "De Fransen hebben onze pulsvisserij om zeep geholpen en ze pesten onze Kanaalvissers daar ook vandaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel