Verdachte geur in wijk Punter, 500 bewoners moesten elders overnachten

LELYSTAD • Za 8 mei 2021 | 19:09 • Zaterdag 8 mei 2021 | 19:09

Vanwege een verdachte geur in de Lelystadse wijk Punter zijn zaterdagavond alle woningen in zestien straten ontruimd. De hele wijk is hermetisch afgesloten.

Geëvacueerde bewoners kregen te horen dat zij moesten vertrekken en elders moesten overnachten. Het gaat om ongeveer 500 bewoners van de straten Punter 19, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 36, 37 en 39. De gemeente riep bewoners van deze straten op om naar vrienden en familie buiten de wijk te gaan. Ook is er opvang geregeld in de sporthal van scholengemeenschap De Rietlanden in de Grietenij.

Wie vragen heeft over de situatie in Punter, kan bellen naar de gemeente op telefoonnummer 0320 - 27 89 11, keuze 1.

Geschrokken
Bewoners van de geëvacueerde straten zijn geschrokken, zegt een vrouw die wordt opgevangen in De Rietlanden. "Er stonden politiemensen voor de deur. We moesten huisdieren meenemen en alles afsluiten en meteen vertrekken. Het is je huis. Je wilt niet je veilige haven verlaten. Maar we moeten er nu het beste van maken."

Monsters onderzocht
De hulpdiensten waren met veel mensen en materieel aanwezig. Er zijn monsters genomen om te kijken wat de verdachte lucht veroorzaakt. Volgens de gemeente Lelystad was het in ieder geval duidelijk dat het niet om aardgas gaat. Teams van de brandweer uit onder meer Ens, Rutten en Zeewolde waren naar Lelystad gekomen om te assisteren. Ook was er vlak bij de wijk uit voorzorg een traumahelikopter geland.

Rode Kruis
Het Rode Kruis is ook aanwezig om te helpen bij de opvang. Vrijwilligers hebben bedden, stoelen en tafels neergezet en stellen de bewoners gerust, laat een woordvoerder weten. Meerdere evacués zijn besmet met het coronavirus, of zitten in quarantaine. Zij moeten afzonderlijk van de anderen worden opgevangen.

NL-Alert
De geur is tot in de wijde omtrek geroken. Buurtbewoners melden dat er vanaf 18.00 uur een rare lucht uit de riolering komt. Ook zou er sprake zijn van kleine ontploffingen in het riool. Tot er meer duidelijkheid is, blijft de wijk afgesloten. Omwonenden hebben een NL-Alert gekregen. Daarin is gevraagd om een vreemde lucht in de woning te melden bij de hulpdiensten. Later op de avond kwam er een tweede NL-Alert.

De gemeente Lelystad heeft een speciale pagina in het leven geroepen om bewoners op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen.

Bewoners van omliggende wijken hoeven zich geen zorgen te maken, zegt de gemeente. Het riool is afgedopt en dus is er geen kans op verdere verspreiding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel