Vervuiling Punter: geen veroorzaker of oorzaak gevonden

LELYSTAD • Wo 30 maart 2022 | 6:11 • Woensdag 30 maart 2022 | 6:11

In het onderzoek naar een grote rioolvervuiling in de Punter in Lelystad is uiteindelijk geen veroorzaker of oorzaak gevonden. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie is het onderzoek daarom inmiddels in overleg met de politie formeel afgesloten.

Een groot deel van wijk Punter in Lelystad werd op 8 mei vorig jaar ontruimd, nadat in het riool een explosieve stof was aangetroffen. Honderden mensen uit meerdere straten moesten de nacht elders doorbrengen. De laatste konden pas maandag weer naar huis terugkeren. De brandweer probeerde het riool aanvankelijk door te spoelen. Maar omdat de verontreiniging te groot bleek, werd het vervuilde rioolwater uiteindelijk met tankauto's naar de waterzuivering Lelystad-Haven afgevoerd.

In het onderzoek naar de vervuiling sprak het Openbaar Ministerie van 'een milieudelict'. Bij het justitiële onderzoek werd vooral gekeken hoe de explosieve stof in het riool terecht kon komen en wie daar eventueel verantwoordelijk voor kon worden gehouden. Welke stof vorig jaar mei precies in het riool terechtkwam, kan het Openbaar Ministerie niet zeggen. Wel is volgens een woordvoerder uitgesloten dat het ging om stoffen die bij de vervaardiging van drugs worden gebruikt.

Het RIVM liet kort na het incident weten dat in het riool benzine en licht ontvlambaar propeen waren gevonden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel