Punter-onderzoek: gemeente schoot tekort in communicatie

LELYSTAD • Ma 7 februari 2022 | 6:00 • Maandag 7 februari 2022 | 6:00

De gemeente Lelystad is tekortgeschoten in haar communicatie naar bewoners en de pers tijdens de ontruiming van de wijk Punter in mei vorig jaar. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de gemeente dat Omroep Flevoland heeft kunnen inzien. De wijk werd ontruimd nadat een brandbare vloeistof in het riool was ontdekt.

De gemeente is wel lovend over de inzet van hulpdiensten en ambtenaren. Burgemeester Mieke Baltus wil niet reageren op het onderzoek "omdat zij destijds geen burgemeester was", meldt haar woordvoerder.

Op zaterdag 8 mei werd een deel van de Lelystadse wijk Punter geëvacueerd nadat bewoners een onbekende benzine-achtige lucht ruiken. De hulpdiensten rukten massaal uit. Zo'n 500 mensen sliepen die nacht noodgedwongen elders. Nadat het ontruimde gebied zondag eerst werd vergroot, verklaarde de brandweer de wijk maandagochtend weer veilig.

Gepensioneerde voorlichter gebeld
Nadat op 8 mei alarm wordt geslagen, ontvangen bewoners twee NL alerts. Daarin wordt onder meer verwezen naar de website van de gemeente, maar die raakt direct overbelast. De informatiepagina is een tijd offline. Ook blijkt uit het onderzoek dat de taakverdeling van de woordvoerders niet op orde was. Zo kwam informatie erg langzaam bij wijkbewoners terecht en werden per ongeluk gepensioneerde woordvoerders gebeld om snel te komen werken.

"De burgemeester wil niet reageren. Mieke Baltus was geen burgemeester tijdens de crisis in de Punter"

— woordvoerder gemeente Lelystad

Geen commentaar
De burgemeester van Lelystad Mieke Baltus wil dus niet persoonlijk ingaan op de resultaten van dit interne onderzoek, omdat ze geen burgemeester was toen het incident in de Punter plaatsvond. Dit is wel opmerkelijk. Het is voor bestuurders niet ongebruikelijk om verantwoording af te leggen over het handelen van hun voorgangers, maar de burgemeester ziet daar dus vanaf.

Het eigen onderzoek van de gemeente is over het algemeen heel positief over de afhandeling van de crisis in de Punter. De gemeente laat weten niet geschrokken te zijn van de uitkomsten, ondanks de verbeterpunten rondom de communicatie. "Gezien de omvang van het incident is het aantal actiepunten normaal. Er zijn heel veel zaken goed verlopen. Die komen in de evaluatie niet aan bod. De verbeterpunten zijn meegenomen als acties."

Verbeteringen
Onder meer de taakverdeling tussen communicatiemedewerkers van de gemeente en de veiligheidsregio is aangepast. Ook beschikt de gemeente nu over een verbeterde crisiswebsite. Over het eigen onderzoek zegt de woordvoerder: "Achteraf evalueren en leren van deze crisis is essentieel. Zo kunnen we onze processen verbeteren en gebruiken we deze ervaring weer in het opleiden, trainen en oefenen van onze crisisfunctionarissen."

Een totale evaluatie van hoe alle betrokken overheden, zoals het Waterschap, de gemeente en de Veiligheidsregio, met het incident zijn omgegaan volgt nog. Hoe de brandbare stof in het riool belandde en wie daar eventueel verantwoordelijk voor was, is nog niet bekend. Onderzoek hiernaar door het Openbaar Ministerie is nog niet afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel