Oorzaak vervuiling riool geëvacueerde wijk Punter nog onopgehelderd

LELYSTAD • Zo 7 november 2021 | 21:07 • Zondag 7 november 2021 | 21:07

Een half jaar nadat in Lelystad een groot deel van de wijk Punter moest worden ontruimd vanwege een verdachte stof in het riool, is nog altijd niet duidelijk waar en hoe deze stof in het riool kon belanden. Ook is nog steeds niet achterhaald of de benzine en het licht ontvlambare propeen moedwillig in het riool is geloosd.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) laat aan Omroep Flevoland weten dat het onderzoek dat op maandag 10 mei startte, nog steeds loopt. De vraag wat er op dit moment dan precies nog wordt onderzocht, beantwoordt het OM niet.

De evacuatie van straten in de Punter begon op de middag van zaterdag 8 mei. Omdat de stof zich verder door het rioolstelsel in de wijk verspreidde en er vrees voor explosiegevaar was, moesten uiteindelijk alle bewoners van 16 straten de nacht elders doorbrengen. Zij deden dat deels bij vrienden en bekenden, maar de gemeente bracht ook mensen in een gymzaal bij scholengemeenschap De Rietlanden en in enkele hotels onder.

Na de ontdekking van de stof werd de riolering door de brandweer doorgespoeld. Het verontreinigde water werd met vrachtwagens afgevoerd naar de waterzuivering. Pas maandag werd de Punter door de brandweer volledig veilig verklaard en konden de laatste wijkbewoners weer naar huis.

Kosten gemeente: 20.000 euro
Volgens de gemeente werden in mei uiteindelijk zo'n vijftig huishoudens in hotels ondergebracht. De totale kosten voor de gemeente voor inzet opvanglocaties, hotels, catering en verkeersregelaars bedroegen volgens een woordvoerder zo'n twintigduizend euro.

De gemeente stuurde op de dinsdag na de evacuatie een brief aan alle wijkbewoners met meer informatie over de gebeurtenissen en over de gevonden stoffen en informatie voor inwoners met vragen of geestelijke klachten. In de weken na het voorval is volgens de gemeente nog diverse malen contact geweest met de bewoners die in de hotels hebben gezeten of andere kosten hebben gemaakt. Mocht het Openbaar Ministerie een verantwoordelijke voor de vervuiling van het riool achterhalen, dan zou de gemeente die persoon aansprakelijk kunnen stellen voor de gemaakte kosten.

Hoewel de evacuatie van de wijk destijds goed is verlopen, zegt de gemeente toch leerpunten te hebben ontdekt voor de gemeente zelf en voor de voorbereiding met andere diensten op de beheersing van een crisissituatie.



Vervuilde water is inmiddels gezuiverd
Het vervuilde water werd in mei tijdelijk opgeslagen in een leegstaande tank bij een afvalwaterzuiveringsinstallatie. De periode erna is het geleidelijk vermengd met het binnenkomende afvalwater uit andere delen van Lelystad. Tijdens dit proces is gekeken of dit op een veilige manier kon. Volgens Waterschap Zuiderzeeland is al het water uit de Punter inmiddels gezuiverd en teruggestroomd naar vaarten, tochten en sloten.

Door de uitzonderlijke situatie hebben medewerkers van het Waterschap extra uren moeten maken. Deze kosten komen voor rekening van het Waterschap zelf. Het schoonmaken van het water heeft Zuiderzeeland niet veel extra gekost. Volgens de woordvoerder maakt het bij dit proces niet uit of water via het riool binnenkomt, of zoals in dit geval met tankwagens werd gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel