Verdachte stof Punter blijkt benzine en licht ontvlambaar propeen

LELYSTAD • Wo 12 mei 2021 | 17:31 • Woensdag 12 mei 2021 | 17:31

Het RIVM heeft verschillende chemische stoffen gevonden in de monsters die genomen zijn uit het riool bij de wijk Punter in Lelystad. Het gaat met name om geraffineerde aardolieproducten zoals benzine en het licht ontvlambare propeen. Dat heeft de gemeente Lelystad bekendgemaakt. Hoe het in het riool terecht is gekomen, is nog niet duidelijk.

Het RIVM laat weten: "Duidelijk is dat er stoffen in het riool aanwezig waren die er niet in horen te zitten. Uit de analyse-monsters blijkt het een mengsel van stoffen te zijn geweest, dat overeenkomsten vertoont met aardolieproducten zoals benzine. Doordat mensen snel zijn geëvacueerd, konden zij de stoffen vanuit het riool maar relatief kort ruiken en inademen. Om deze reden zijn er geen nadelige gevolgen voor de gezondheid te verwachten." Bewoners die toch lichamelijke klachten hebben, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts.

Vijfhonderd bewoners geëvacueerd
Afgelopen weekend werden 500 mensen uit de wijk Punter geëvacueerd vanwege een verdachte geur. Deze geur was afkomstig van een mogelijk explosieve vloeistof in het riool. De gemeente liet zondag weten dat er een 'benzine-achtige stof' was aangetroffen.

Het riool werd daarop lange tijd doorgespoeld. Water dat is gebruikt is in een apart bassin bij het waterzuiveringsbedrijf in Lelystad Haven opgeslagen. Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op een 'bruinkleurig goedje' en onderzoekt of de vloeistof door een strafbaar feit in het riool terecht is gekomen.

Burgemeester Meijdam heeft laten weten blij te zijn dat nu duidelijk is wat er in het rioolwater zat. "Helaas is nog niet bekend wat de oorzaak is geweest. Dat onderzoek is nog in volle gang. Zodra er meer bekend is uit het politieonderzoek gaan wij hierover berichten op onze website."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel