Vervuild water Punter opgeslagen in zuivering Lelystad-Haven

LELYSTAD • Ma 10 mei 2021 | 12:54 • Maandag 10 mei 2021 | 12:54

Het vervuilde water dat is weggepompt uit het riool van de Lelystadse wijk Punter, is opgeslagen bij de Waterzuivering Lelystad-Haven op industrieterrein Noordersluis. Dat vertelt een woordvoerder van Waterschap Zuiderzeeland.

Zaterdag werd een deel van de wijk ontruimd nadat een vreemde geur werd geroken die uit het riool kwam. In de nacht van zaterdag op zondag is het riool doorgespoeld. De brandweer was daar tot 07.00 uur in de ochtend mee bezig. Het vervuilde water is opgevangen in tankwagens. Die hebben het naar de waterzuivering vervoerd. Het water is vervolgens in een apart bassin gepompt.

Er wordt nu onderzocht welke stof in het water zit. Op dit moment is dat nog niet duidelijk. Het onderzoek wordt gedaan in een speciaal lab. Volgens projectmanager Hans Kuipers van bet waterschap zijn er "flink wat analyses nodig om erachter te komen wat de stof precies is." Het kan daarom enkele dagen duren voordat duidelijk wordt wat er door het riool stroomde.

Bacteriën
Aan de hand van de uitkomst wordt bepaald of de zuivering in Lelystad het water zelf schoon kan maken. Dat heeft te maken met de manier waarop de waterzuivering dat doet. "Om het water schoon te maken gebruiken we bacteriën. Als die verstoord kunnen worden door de substantie die nu in het water zit, dan loopt het mis met ons zuiveringsproces", vertelt Kuipers. Om dat te voorkomen wordt het water pas gezuiverd als bekend is om welke stof het gaat.

Als het waterschap de stof niet zelf kan opruimen, dan wordt het door een gespecialiseerd bedrijf gedaan. Het vervuilde water moet dan weer met tankwagens worden vervoerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel