Ontruiming Punter: benzine-achtige stof aangetroffen, riool wordt doorgespoeld

LELYSTAD • Zo 9 mei 2021 | 7:08 • Zondag 9 mei 2021 | 7:08

De vreemde, indringende lucht die door bewoners in Lelystad werd geroken en reden voor brandweer en gemeente was om zaterdagavond zestien straten te ontruimen, blijkt afkomstig van een 'benzine-achtige stof' die is aangetroffen in het riool. Dat liet de gemeente in de nacht van zaterdag op zondag weten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzocht voor de gemeente monsters die door de brandweer waren genomen.

De brandweer is in de nacht begonnen met het leegpompen en doorspoelen van het riool en was daar rond 7 uur nog steeds mee bezig. Het opgezogen water wordt afgevoerd naar het waterzuiveringsbedrijf waar het in een depot komt, meldt de gemeente.

De brandweer meet ieder uur de waardes van de stof die aanwezig is in het riool. De gemeten waardes dalen, maar het is volgens de gemeente op dit moment nog niet duidelijk wanneer de ongeveer 500 geëvacueerde inwoners terug kunnen naar hun woning. De gemeente zegt te begrijpen dat sommige bewoners ongerust zijn over hun achtergebleven huisdieren. Zodra het gebied veilig is, mogen zij naar hun huisdieren toe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel