Bewoners Punter 32 weer opgelucht thuis

LELYSTAD • Ma 10 mei 2021 | 12:35 • Maandag 10 mei 2021 | 12:35

Bewoners van straat 32 in de Lelystadse wijk Punter zijn maandagochtend weer bijna allemaal naar hun eigen huis teruggekeerd. Hun straat was de laatste waar de bewoners nog niet naar huis konden, nadat in de riolering en onder hun huizen een vloeistof met een penetrante geur was aangetroffen.

Diverse bewoners hebben op kosten van de gemeente een nachtje doorgebracht in het Apollo Hotel. Eén bewoonster wilde de situatie zondagmiddag niet afwachten en boekte op eigen initiatief een hotelkamer. Geen van allen heeft goed geslapen. Anderen verbleven de nacht bij vrienden of kennissen binnen of buiten de stad. De eigenaar van een camper nam die mee en overnachtte op de oprit bij vrienden elders in de Punter, waar op dat moment geen beperkingen meer golden.

De Punter 32 viel zaterdagavond aanvankelijk buiten het gebied waar de sterke geur werd geroken. Toen de brandweer het riool zondagochtend doorspoelde, kwam de verontreiniging alsnog in de straat terecht.

Niet iedereen rook benzinegeur
Niet alle bewoners hebben er last van gehad. "Ik heb helemaal niets geroken", zegt een bewoner. Zijn buurvrouw verderop had wel degelijk last: "Het rook als benzine. Echt benzine, net als je een auto start. De geur kwam uit het kruipluik, maar hing in het hele huis tot op zolder. Ik heb in een put kunnen meekijken en zag daar een olieachtige substantie op het water."
De benzinegeur was nu weg, maar bij een andere buurvrouw hing nog een aceton-achtige geur in de gang. Haar buurman merkte hetzelfde op.

De bewoners vinden dat de gemeente juist heeft gehandeld door hen te evacueren. "Als het mis was gegaan en ze hadden niet geëvacueerd, had de gemeente allerlei verwijten gekregen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel