Rioleringsdeskundige: 'Het is geen aardgas of benzine'

LELYSTAD • Ma 10 mei 2021 | 18:00 • Maandag 10 mei 2021 | 18:00

Nu alle bewoners in de Lelystadse wijk Punter weer thuis zijn blijft de vraag, wat zit er nou precies voor stof in het riool dat de benzine-achtige lucht veroorzaakt? Het onderzoek van het RIVM is in volle gang en de uitslag wordt dinsdag verwacht.

Volgens Universitair hoofddocent riolering Jeroen Langeveld van de TU Delft, is het in ieder geval geen aardgas. "Aardgas heeft geen geur van zichzelf, dat is er vanwege de veiligheid aan toegevoegd. De meeste mensen herkennen die geur wel."

Ook de kans dat het benzine is acht Langeveld niet groot. Volgens hem kun je uit geur namelijk veel opmaken: "Als het naar benzine ruikt, dan is het benzine." Langeveld denkt ook dat het niet een lek van een benzinestation kan zijn: "Die zijn vanwege de veiligheid losgekoppeld van het riool."

Nagellakremover
Sommige buurtbewoners roken juist een aceton-achtige lucht, zoals nagellakremover ruikt. In dat geval zou het om een lozing van drugsafval kunnen gaan en dat is volgens Langeveld makkelijk te achterhalen. "Als het om een geur zoals nagellakremover gaat dan is het een ander verhaal. Voor het produceren van bepaalde drugs wordt een aceton-achtige stof gebruikt."

Langeveld snapt wel dat het een paar dagen duurt voordat er duidelijkheid is. "Je moet de monsters analyseren en het zo achterhalen. Het ligt er maar net aan wat voor metingsapparatuur en laboratoria je beschikbaar hebt."

Op zolder
De geur is door veel mensen waargenomen, bij sommigen zelfs op zolder. Dat is volgens Langeveld niet opmerkelijk: "In het riool zit standaard een rioolgas. Daardoor hebben alle huizen een ontluchtingsbuis naar het dak. Zo loopt er overal een beetje van dat gas weg. Niet gek dat mensen het daar dus roken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel