Afvalverwerker en energiestichting bouwen samen zonnepark op NLR-terrein

MARKNESSE • Wo 12 mei 2021 | 18:58 • Woensdag 12 mei 2021 | 18:58

Afvalverwerker HVC en Stichting Energieneutraal Noordelijk Flevoland (SENF) gaan volgend jaar een groot zonnepark bouwen op het terrein van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse. Het gaat om een park met tussen de 87.000 en 100.000 zonnepanelen. De stroom die daarmee opgewerkt wordt is voor het NLR, maar ook voor gemeentelijke gebouwen en huishoudens in Noordoostpolder. Omwonenden kunnen investeren in het park, winsten gaan naar lokale duurzame projecten.

'Sunspace', zo moet het zonnepark gaan heten. De initiatiefnemers betrokken de omwonenden al in een vroeg stadium bij hun plan. "We hebben een informatieavond gehouden om het ontwerp met hen verder af te stemmen", zegt projectleider Sybrand de Boer van HVC. Vervolgens deden de initiatiefnemers een vergunningsaanvraag. "Daar hebben we een aantal reacties op gekregen en uiteindelijk zijn er geen bezwaren ingediend op de vergunningsaanvraag en heeft de gemeente de vergunning verleend voor het zonnepark." Dat gebeurde in november.

Inwoners moeten volop profiteren
Inwoners van Noordoostpolder moeten meeprofiteren van het zonnepark, dat goed is voor de stroomvoorziening voor zo'n 10.000 huishoudens. "Dat betekent dat de winsten naar de stichting (SENF, red.) gaan om de leefbaarheid van de polder te vergroten." SENF onderzoekt de mogelijkheden nog en staat open voor suggesties. Volgens De Boer gaat jaarlijks ook nog eens 25.000 euro naar het Duurzaamheidsfonds van Noordoostpolder. En dan is er nog de mogelijkheid voor omwonenden om via obligaties te investeren in Sunspace.

"Hier hebben we een beschermd bosgebied. We vinden het heel belangrijk om dat in stand te houden en we hopen dat ook zelfs te versterken met het zonnepark."

— Sybrand de Boer, HVC


Zonnepanelen komen uit het zicht te staan
De initiatiefnemers van Sunspace houden in hun plan rekening met de natuur. Ze leggen bijvoorbeeld rondom het veld bij de NLR-toegangspoort een aarden wal aan met kruidenrijke beplanting. Ergens anders komen bossages rondom de zonnepanelen te staan om ze te onttrekken aan het zicht. "Hier hebben we een beschermd bosgebied. We vinden het heel belangrijk om dat in stand te houden en we hopen dat ook zelfs te versterken met het zonnepark."

De initiatiefnemers willen in de tweede helft van 2022 de eerste schop in de grond zetten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel