JA21 wil opheldering over waterkwaliteit Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Ma 17 mei 2021 | 7:26 • Maandag 17 mei 2021 | 7:26

De Flevolandse fractie van JA21 wil van het college van Gedeputeerde Staten opheldering over een rapport over de waterkwaliteit in de Oostvaardersplassen. Onderzoekers van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer zouden in 2020 hebben vastgesteld dat het oppervlaktewater in bijna het hele gebied niet geschikt is voor grote grazers.

Het rapport 'Waterkwaliteit open water Oostvaardersplassen' is in handen van de stichting Annemieke, die zich inzet voor het welzijn van de dieren in het natuurgebied. De aanleiding voor het wateronderzoek zouden de sterfgevallen onder paarden zijn die in afwachting tot hun transport in een vangkraal werden gehouden.

JA21 citeert uit het onderzoek en zegt dat het water op bijna alle 29 onderzochte locaties ongeschikt was voor de grote grazers. Daarbij werden de normen gehanteerd die gelden voor de landbouw. Voor dieren in het wild zijn die normen niet van toepassing.

De fractie van JA21 wil onder meer weten waarom het onderzoek niet is gepubliceerd, en vraagt om maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel