Wethouder Bosch: 'Welzijn is duizend-en-een dingendoekje'

ALMERE • Vr 21 mei 2021 | 8:02 • Vrijdag 21 mei 2021 | 8:02

"Welzijn is een duizend-en-een-dingendoekje" en daar wil wethouder Roelie Bosch (ChristenUnie) met haar nieuwe welzijnskader meer overzicht over hebben. Gevolg: een bezuiniging van anderhalf miljoen euro. Daar zijn verschillende belangenorganisaties en vrijwilligers het niet mee eens. Dat gaven ze donderdagavond aan tijdens een digitale bijeenkomst met wethouder Roelie Bosch.

Wethouder Bosch wil met haar nieuwe 'welzijnskader' meer overzicht krijgen over wat de gemeente allemaal ondersteunt in de stad. Bosch: "Dit kader helpt om nieuwe aanvragen te beoordelen en nieuwe aanvragen tegen het licht te houden zodat we keuzes kunnen maken over wat we echt belangrijk vinden en wat niet als het om welzijn gaat."

'Klinkt prachtig, maar klopt niet'
Over het algemeen was er enthousiasme over de ambities van de gemeente om meer mensen te bereiken. Maar dat staat volgens Gerard Boekhoff, van de welzijnsorganisatie De Schoor, in schril contrast met de bezuinigingen. Boekhoff vindt het bijvoorbeeld raar dat er geld wordt weggehaald bij bestaande organisaties zoals buurthuizen en wordt gegeven aan inwoners. "Dat klinkt prachtig," zegt hij "maar klopt niet, want waar moeten die mensen dan bij elkaar komen? Het buurtcentrum is wegbezuinigd!"

Ook 'De Futuregroep' roept op tot het stoppen van bezuinigingen op het welzijnswerk in Almere. De groep is een samenwerkingsverband van woningbouwcorporaties, Zorggroep Almere, de politie, onderwijsstichting ASG, het Leger des Heils, de Nieuwe Bibliotheek, ROC Flevoland en Windesheim. Volgens de samenwerkende organisaties zorgen de bezuinigingen alleen maar voor grotere problemen voor Almeerders.

Bosch heeft alle begrip voor de kritiek. "Liefst zou ik niet willen bezuinigen, maar de gemeentefinanciën zijn niet op orde. Dus er moet over de volle breedte dus ook op welzijn bezuinigd worden."

Volgende week praat de gemeenteraad verder over de bezuinigingsplannen op welzijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel