Naturistenvereniging verzet zich tegen komst windmolens

ALMERE • Ma 24 mei 2021 | 21:09 • Maandag 24 mei 2021 | 21:09

Naturistenvereniging Chamavi doet een dringende oproep aan de Almeerse gemeenteraad om het plan voor vier windmolens aan de Gooimeerdijk naast het Cirkelbos tegen te houden. De molens tasten volgens de vereniging de rust van het bosgebied aan en bezorgen de camping straks permanente overlast.

De molens zijn een initiatief van de Coöperatieve Vereniging Almeerse Wind. Die wil op verschillende plekken windmolens in Almere bouwen, onder meer in Pampus. Tussen de Stichtse Brug en Almere Haven zijn er vier molens gepland met een tiphoogte tot het uiteinde van de wieken van 250 meter. Een meerderheid van de gemeenteraad ging in november akkoord met een nadere verkenning van de combinatie van windmolens en bedrijven nabij bedrijventerrein Stichtsekant en het Cirkelbos. Het college van B en W is nog met deze verkenning bezig.

Vrees voor overlast door enorme wieken
Chamavi gaat donderdag inspreken bij de gemeenteraad. Hoewel de molens op circa vijfhonderd meter van de naturistencamping komen te staan, verwacht de vereniging toch overlast door het geluid van de enorme wieken en laagfrequent geluid. "Juist nu is er een geluidswal aangelegd tussen het bedrijventerrein en onze camping om de overlast van de bedrijven te verminderen, en dan krijgen we straks het gebrom van de molens", zegt penningmeester Patrick Beverloo.

Bovendien staan de vier enorme molens langs kwetsbare natuur en precies in de vliegroute van veel vogels tussen het Cirkelbos en natuurgebied Stichtse Putten langs de A27. Het gebied staat niet voor niets op een risicokaart van de Vogelbescherming, zegt Chamavi.

De slagschaduw van de wieken reikt volgens Beverloo 's winters tot over het campingterrein, dat het hele jaar door gasten heeft. "Dan zie je constant het effect van de draaiende wieken. Dat is heel onrustig", zegt secretaris Fokke Laskewitz.

De vereniging begrijpt dat Almere behoefte heeft aan duurzaam opgewekte energie en hierover ook afspraken maakt. Maar met alle plannen voor windmolens en zonneparken die er in en om Almere zijn wordt die behoefte al ruimschoots gehaald, stelt de naturistenvereniging.

Camping bang dat gasten wegblijven
Chamavi vreest dat de naturistencamping in het Cirkelbos minder aantrekkelijk wordt als de molens er komen. "Dat hebben we ook bij andere campings gezien. Zij hebben hun inkomsten zien teruglopen. De vereniging heeft gesprekken gevoerd met Almeerse Wind, maar dat is zonder resultaat gebleven. "Integendeel. Eén molen is nu zelfs direct naast de camping gepland", zegt Beverloo.

In 2014 waren er ook plannen voor windmolens langs de Gooimeerdijk. Hiertegen tekende Chamavi ook bezwaar aan. Een petitie werd destijds door 2.400 tegenstanders getekend. Na het verzet vanuit Almere en de buurgemeente Huizen trok het toenmalige college van B en W en PvdA-wethouder Henk Mulder het plan in. Almeerse Wind heeft eind 2018 een nieuw plan ingediend, waarover de gemeenteraad nog steeds een besluit moet nemen.

Er loopt een nieuwe petitie tegen het plan. Volgens Beverloo is er ook verzet tegen de molens bij de belangenvereniging Overgooi en bij de bewoners in de nieuwbouwwijk Boss. De petitie was maandag ruim vierhonderd keer getekend. In Huizen aan de overzijde van het Gooimeer is er ook verzet tegen zoveel de windmolens als de komst van het logistieke centrum van Lidl.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel