Windmolens Stichtsekant houden gemoederen bezig

ALMERE • Vr 3 september 2021 | 6:45 • Vrijdag 3 september 2021 | 6:45

Het plan van Coöperatie Vereniging Almeerse Wind om windmolens op bedrijventerrein Stichtsekant te bouwen houdt nog steeds de gemoederen bezig. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie in de Almeerse gemeenteraad.

De ChristenUnie en Leefbaar Almere hadden het onderwerp op de agenda gezet nadat het college van burgemeester en wethouders het besluit nam om geen groen licht te geven voor de bouw van windmolens op Stichtsekant. Na een analyse van de voor- en nadelen heeft het college gekozen ruimte te bieden aan bedrijven die zich daar willen vestigen. Om welke bedrijven het precies gaat, wil wethouder Jan Hoek op dit moment niet zeggen. De gemeente is volgens hem in gesprek met zes bedrijven die serieuze belangstelling hebben voor Stichtsekant. Volgens de analyse van de gemeente zou de komst van die bedrijven tussen de 1.700 en 2.000 arbeidsplaatsen opleveren.

Sommige fracties zijn verbaasd
Vooral ChristenUnie en Leefbaar Almere waren verbaasd over het eerdere besluit van burgemeester en wethouders. Die hadden voor de zomer toegezegd met een voorstel te komen over de voor- en nadelen van de windmolens. De raad zou op basis daarvan een besluit nemen. Het college van b en w ziet het belang van het aantal arbeidsplaatsen groter dan dat van de windmolens op die locatie. Wethouder Jan Hoek wil snel zaken doen: "We zien grote belangstelling bij bedrijven om zich hier te vestigen. In het goed Hollandse speekwoord klinkt het dan het ijzer smeden als het heet is. Wij willen de kans niet voorbij laten gaan."

Het college van b en w schreef eerder hierover: "Een nog langere periode van onzekerheid voor deze bedrijven over de mogelijkheid van vestiging op Stichtsekant, kan met zich meebrengen dat zij zullen uitwijken naar een andere locatie in het land."

Plan windmolens is aangepast
De initiatiefnemers achter de windmolens hebben inmiddels hun plan aangepast. Zo is er een alternatief gepresenteerd waarbij twee grote windmolens gebouwd zouden worden bij de Stichtse Brug. Eén op grondgebied van Almere en de andere op grondgebied van Zeewolde. Volgens John van Diepen van de Coöperatie Vereniging Almeerse Wind gaat het om nieuwe windmolens die nog nergens in Nederland zijn gebouwd. "De twee windmolens die wij vanavond hier besproken hebben, worden 260 meter hoog en leveren stroom voor een kwart van de Almeerse huishoudens."

Discussie gaat verder
Tijdens de discussie donderdagavond hadden verschillende fracties veel vragen over het nieuwe plan en het besluit van het college. Door gebrek aan tijd wordt de discussie over twee weken voortgezet. Dan wordt duidelijk welke fracties het besluit van het college wel of niet steunen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel