Windmolens bij Stichtse Brug nog geen gelopen race

ALMERE • Do 27 mei 2021 | 23:44 • Donderdag 27 mei 2021 | 23:44

Het plan om vier windmolens te bouwen aan de Gooimeerdijk, vlakbij de Stichtse Brug, lijkt te wankelen. De gemeenteraad gaat er mogelijk niet mee akkoord. Dat bleek donderdagavond op de Politieke Markt. Hoewel veel fracties eerst nader onderzoek willen afwachten, gaf coalitiepartij VVD al duidelijk aan de molens niet te zien zitten.

Tegen de komst van de molens is verzet, voornamelijk van Naturistenvereniging Chamavi. De vereniging heeft een camping, die grenst aan het bedrijventerrein Stichtsekant. Gevreesd wordt voor overlast van de 250 meter hoge molens. Ze tasten volgens hen de rust van het bosgebied aan en bezorgen de camping straks permanente geluidsoverlast. Ook wordt rekening gehouden met slagschaduwen.

VVD is tegen de windmolens
Chamavi zette onderwerp door middel van een burgeractiviteit op de agenda van de Politieke Markt. Nadat Chamavi de bezwaren donderdagavond had toegelicht was het de beurt aan de gemeenteraadsfracties om aan te geven hoe ze tegen de plannen aankijken. Verschillende partijen delen de zorgen, maar vinden het te vroeg om nu al een definitief standpunt in te nemen. De VVD had daar geen moeite mee.

Volgens VVD-raadslid Mark de Kuster zitten er op deze locatie zoveel nadelen aan de komst van de windmolens, dat de partij van mening is dat ze er niet moeten komen. Daarbij wordt verder gekeken dan alleen de bezwaren van de naturistenvereniging. De partij vreest bijvoorbeeld ook dat bedrijven er last van gaan krijgen. "Als we de keuze hebben tussen woningen voor Almeerders en windmolens, dan kiezen we voor woningen. Als we de keuze hebben tussen werkgelegenheid voor Almeerders, dan kiezen we voor banen. En in dit geval staan die beide onder druk."

De uitgesprokenheid van de VVD wekte verbazing bij coalitiegenoot ChristenUnie. "Ik ken de VVD niet als een populistische partij die zomaar iets roept. Die denkt na. Dus daarom dat ik daar wel een vraag over heb gesteld", zegt fractie-assistent Kees Hendriksen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel