JA21: als datacenters komen gratis cryptomunten voor alle Flevolanders

FLEVOLAND • Ma 31 mei 2021 | 14:13 • Maandag 31 mei 2021 | 14:13

Als er datacenters in Flevoland worden gebouwd, wil JA21 dat er een fonds komt waaruit alle Flevolanders van 18 jaar en ouder cryptovaluta krijgen. Het idee is dat er op deze manier meer draagvlak komt voor de datacenters die mogelijk naar de provincie komen.

Op 9 juni bespreekt Provinciale Staten de komst van datacenters naar onze provincie. De provincie onderzoekt op dit moment de voors en tegens van de komst van deze centers. De provincie hoopt in 2023 met regels te komen voor de vestiging. Dan zijn alle kritische vragen die er zijn over de komst van deze datacenters beantwoord, denkt de provincie. Het gaat dan om vragen als: is de restwarmte nog voor andere doeleinden te gebruiken? Welke gevolgen heeft lozing van warm water op het oppervlaktewater en hoe zit het met de inpassing van zulke grote gebouwen in de omgeving?

Draagvlak vergroten
De Statenfractie van JA21 zegt in principe blij te zijn met de komst van de datacenters, maar vraagt zich wel af wat het Flevoland oplevert. Daarom wil de partij dat het college van Gedeputeerde Staten kijkt of het mogelijk is een fonds te starten van waaruit elke volwassen Flevolander een bedrag in cryptovaluta krijgt. "Misschien kan de Flevolander zo wat meer begrip krijgen van wat cryptomunten zijn", zegt Statenlid Eric Raap.

Het idee daarachter is dat het laat zien wat de functie is van de datacenters, maar ook om het draagvlak te vergroten onder de bevolking. Daarnaast is het mooie reclame voor de provincie en nuttig dat mensen kennis maken met cryptovaluta, omdat dit volgens de partij het geld van de toekomst is. JA21 hoopt dat de datacenters ook geld storten in dat fonds om zo hun maatschappelijke betrokkenheid te tonen.

Het idee is om het bedrag dat elke Flevolander krijgt vast te stellen in euro's, zodat de kosten niet afhangen van de soms sterke koerswisseling van cryptogeld. Hoe hoog het bedrag moet worden dat elke inwoner krijgt, moet nog worden uitgezocht. Raap: "Dat kunnen symbolische bedragen zijn, net als bij de invoering van de euro. Toen ging het om munten ter waarde van 5 euro. Dat willen we vragen aan de provincie om te onderzoeken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel