Staatsbosbeheer brengt 200 konikpaarden naar slacht

FLEVOLAND • Vr 11 juni 2021 | 15:59 • Vrijdag 11 juni 2021 | 15:59

Staatsbosbeheer brengt binnenkort ongeveer tweehonderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar de slacht. De groep paarden is eind mei zelf de vangweide ingelopen. Omdat er nog steeds veel te veel paarden in het natuurreservaat in Flevoland rondlopen, heeft de gebiedsbeheerder het hek van de vangwei gesloten, zodat het aantal loslopende koniks weer kleiner wordt.

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 300 paarden. Eerder zijn groepen paarden gevangen en naar andere natuurgebieden gebracht. Omdat er in Europa geen gebieden meer te vinden zouden zijn waar de konikpaarden kunnen rondlopen worden de dieren geslacht. In november ging de eerste groep paarden naar de slachterij. Dierenbeschermers probeerden dat toen via de rechter tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk.

Het vlees van de paarden wordt voor consumptie aangeboden, behalve vlees van hengsten vanaf drie jaar. Uit onderzoek is gebleken dat deze hengsten een relatief hoog gehalte aan dioxine in hun vlees hebben en daarom gaan die dieren naar het destructiebedrijf. Ook op andere plekken in natuurgebieden zijn grote grazers aangetroffen die te veel dioxine in hun bloed hebben. Er loopt nog een onderzoek naar de vraag hoe dat komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel