Cafés blijven gesloten uit angst voor coronaboete

URK • Za 12 juni 2021 | 13:21 • Zaterdag 12 juni 2021 | 13:21

Een aantal cafés op Urk houdt zaterdagavond de deuren dicht, omdat de eigenaren vrezen voor hoge coronaboetes van de gemeente. Dat zegt Albert Snoek, de eigenaar van café De Ommele. Hij vindt het niet eerlijk "omdat er op het industrieterrein illegale barretjes zijn, waar de gemeente niet op coronamaatregelen controleert".

Volgens de kroegbaas heeft de gemeente Urk gewaarschuwd dat er streng gecontroleerd gaat worden op het naleven van de regels. "En dan krijg je een boete van 5000 euro", zegt Snoek. Door de coronamaatregelen mogen er maximaal 40 mensen in het café. Reserveren is verplicht, maar dat vindt Snoek onhandig. "Mensen komen te laat, of komen helemaal niet opdagen." De eigenaar van De Ommele heeft geen zin in ruzie aan de deur.

Illegale barretjes
De horecaondernemer is verplicht om toe te zien op het naleven van de regels in zijn zaak. En dat is volgens de eigenaar eigenlijk niet te doen. "Een Urker krijg je niet aan een tafel, die doet waar-ie zelf zin in heeft". Nu de gemeente met boetes zou dreigen, kiest hij ervoor om zijn café dicht te houden. Dat voelt voor Snoek oneerlijk, want volgens hem zou wel alles kunnen in de illegale barretjes op het industrieterrein. Daar worden de coronaregels, zoals anderhalve meter afstand, niet nageleefd, weet Snoek. "Niet dat ik daar een probleem mee heb, maar dan moet de gemeente mij niet op de nek zitten."

De gemeente zou ontkennen dat de barretjes op het industrieterrein worden gedoogd. Snoek weet wel wat er in de barretjes gebeurt. "Dat maakt mij niet uit, maar dan moet je bij ons ook niet zo streng zijn." Op de doordeweekse dagen is café De Ommele wel gewoon geopend. Het is dan rustiger dan op een zaterdag, waardoor de regels beter te handhaven zijn.

Meer cafés
Ook café Het Anker en café Polder Inn houden de deuren gesloten zaterdagavond, vertelt Nathalie Korf van Polder Inn. "Ik ben kroegeigenaar en geen politieagent", zegt Korf. "We zijn eindelijk weer open na een jaar en nu lopen we weer veel inkomsten mis". Korf vindt dat de gemeente Urk niet direct een boete moet uitdelen. Zolang de gemeente niet soepeler omgaat met de regels, houdt café Polder Inn de deuren op vrijdag en zaterdag gesloten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel