Waterschap: datacentra mogen niet voordringen bij gebrek aan water

FLEVOLAND • Wo 23 juni 2021 | 5:55 • Woensdag 23 juni 2021 | 5:55

Het Waterschap Zuiderzeeland zal er scherp op toezien dat datacentra niet voordringen als er een tekort aan water dreigt in de provincie. Dat zei heemraad Piet Boer dinsdagavond. Leden van de Algemene Vergadering wilden het naadje van de kous weten als het gaat om de gevolgen van de geplande datacentra in de provincie.

In Flevoland zijn meerdere plannen voor de bouw van datacentra. Als die datacentra er komen, zal er extra koelwater nodig zijn. Jacob de Borst (ChristenUnie/SGP), die om de extra vergadering had aangedrongen, wilde bijvoorbeeld weten wie er straks voorrang krijgt als er extra water nodig is, het datacentra of de agrariër? Heemraad Boer was daar duidelijk over: "Er is geen onderscheid tussen industrie en landbouw."

Ook als zulke mega-datacentra druk zullen uitoefenen zal de heemraad voet bij stuk houden. Boer: "We hebben van tevoren te kennen gegeven dat de garantie voor waterbeschikbaarheid, nooit gegeven zal worden. Datacentra moeten er rekening mee houden dat we een keer kunnen zeggen: Stop, er is niet voldoende water. U mag niet meer innemen."

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman (CDA) zei dat aan de initiatiefnemers van het datacenter in Zeewolde te kennen is gegeven dat er strikte voorwaarden zijn voor een eventuele start van hun onderneming. Appelman: "We hebben ze duidelijk gemaakt dat ze als er een tekort aan water is, ze zelf voor een alternatief moeten zorgen."

Er moet nog wel vastgelegd worden waar de provincie datacentra wil hebben. Heemraad Boer: "De wetgeving is gebaseerd op kennis uit 2004. Die moet herijkt worden." Boer vindt niet dat het waterschap achter de feiten aan loopt, zoals sommige aanwezigen beweerden. Boer: "Ik wil dat beeld wegnemen dat we te laat zijn. We komen nu tot het besef dat de klimaatsverandering grote impact heeft. Daar reageren we nu op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel