Meerderheid gemeenteraad kan zich vinden in sloopplannen voor De Beurs

ALMERE • Vr 25 juni 2021 | 12:44 • Vrijdag 25 juni 2021 | 12:44

Een meerderheid van de gemeenteraad van Almere kan zich vinden in de sloopplannen voor het gebouw De Beurs in het centrum van de stad. De gemeenteraad sprak donderdagavond over de vraag of het leegstaande en verloederde pand een monumentale status moest krijgen. Het is het eerste kantoorgebouw van Almere Stad en valt onder de architectuurstroming brutalisme. Een stroming die de laatste jaren steeds meer gewaardeerd wordt.

Projectontwikkelaars willen op die plek vier woontorens, een kantoor, winkelruimten en een parkeergarage bouwen. Bas van den Nieuwenhuijzen liet namens hen weten dat als de gemeenteraad de sloop van De Beurs verbiedt ook alle andere ontwikkelplannen de prullenbak in gaan. Dat houdt in dat ook de 937 woningen, waarvan er meer dan de helft bedoeld zijn voor de sociale huur, niet gerealiseerd worden.

Jarenlang gewerkt aan bouwplannen
De architect voegde daaraan toe dat er jaren gewerkt is aan de nieuwbouwplannen in overleg met de gemeente en dat er op allerlei manieren geprobeerd is om sloop te voorkomen. Dat ging niet omdat het pand niet meer voldoet aan de moderne eisen van de tijd. Zo zijn de vloeren nu niet stevig genoeg om bijvoorbeeld zware printers te dragen. Daarom is er een ontwerp gemaakt dat volgens de architect juist een ode is aan de beurs.

Blijf weg van sentimentele discussie
Een meerderheid van de gemeenteraad is overtuigd. De VVD wil niet verzanden in een sentimentele discussie over erfgoed en voorkomen dat het gebouw een ruïne wordt. Andere partijen sluiten zich daarbij aan. D66 zegt dat de gemeente het zich niet kan permitteren dat de ontwikkelaar wegloopt en het pand ook de komende jaren leeg blijft staan. Ook kunnen zij zich vinden in het nieuwe ontwerp dat deels een replica wordt van de huidige Beurs.

Wethouder Hilde van Garderen voegde nog toe dat er binnenkort nieuw beleid komt voor het erfgoed in de stad. Na de zomer gaat ze daarover met de gemeenteraad in gesprek. JaapJan Berg die met regelmaat publiceert over architectuur en ruimtelijke ordening in Almere adviseert de gemeente om een groslijst met kandidaatgebouwen voor erfgoed te maken.

Toch besluiten of pand monumentaal wordt verklaard
Het college moet ondanks het besluit van de gemeenteraad bekijken of De Beurs aangewezen kan worden als gemeentelijk monument. Dat komt omdat erfgoedvereniging Heemschut Flevoland daar om heeft gevraagd. De commissie Welstand en Erfgoed is gevraagd om daarover een advies te geven. Ook de projectontwikkelaar wordt om een zienswijze gevraagd. Daarna neemt het stadsbestuur een besluit. Dat gaat nog weken duren. Tot die tijd blijft de sloopkogel nog even opgeborgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel