Bedrijfswoning Tarpanweg mag er toch komen

SWIFTERBANT • Wo 28 juli 2021 | 16:02 • Woensdag 28 juli 2021 | 16:02

De bouw van een bedrijfswoning in Swifterbant waar al lange tijd een conflict over is, mag toch doorgaan. Dat heeft de Raad van State woensdag besloten. De buurvrouw van een pompoenkweker wilde haar weidse uitzicht niet kwijt en spande daarom verschillende rechtszaken aan.

De zaak draait om een agrariër die al sinds 2016 een bedrijfswoning bij zijn bedrijf wil bouwen. De familie van de buurvrouw heeft het stuk grond waar de woning moet komen al in 1999 verkocht. Ze zegt dat toen bedongen is dat er nooit gebouwd mag worden op de grond. Toch kreeg de kweker een bouwvergunning, omdat volgens de gemeente niemand in Nederland eeuwigdurend recht heeft op een vrij uitzicht. Daarop volgden een aantal rechtszaken.

Een argument van de buurvrouw was dat de pompoenen en uien van de akkerbouwer niet aan de Tarpanweg geteeld worden. Daarom zou het niet gaan om een bedrijfswoning. De Raad van State stelde in een eerdere zaak al dat het niet uitmaakt waar de producten geteeld worden.

Bang voor aantasting privacy
Naast het verlies van het uitzicht, is de buurvrouw ook bang voor minder daglicht en een aantasting van haar privacy. Van de mogelijke hinder voor de buurvrouw is de Raad van State niet onder de indruk. Volgens de Raad kon de gemeente daarom in alle redelijkheid een vergunning verlenen.

In de uitspraak staat dat de gemeente en de rechtbank in de loop van het proces wel wat foutjes hebben gemaakt. Die zijn echter hersteld en daarom is het hoger beroep van de buurvrouw ongegrond verklaard.

Begin juli had de pompoenkweker al goede hoop dat de woning er eindelijk zou komen. Hij had zelfs de heipalen al besteld. Hij hoopt eind dit jaar echt met de bouw te beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel