Bewoner opnieuw in verzet tegen krattenopslag bij Tarpanweg

SWIFTERBANT • Di 16 augustus 2022 | 15:30 • Dinsdag 16 augustus 2022 | 15:30

Een bewoonster van de Tarpanweg in Swifterbant blijft zich verzetten tegen de bouw van een extra krattenopslag op het naastgelegen perceel van een pompoenen- en uienkweker. De vrouw stapte dinsdag opnieuw naar de rechter om de verleende vergunning geschorst te krijgen.

Op verzoek van de buurvrouw schorste de rechter begin dit jaar de vergunning, maar na een hoorzitting bij de bezwaarcommissie wees de gemeente Dronten in juni haar bezwaren definitief af. Met nieuwe stukken zou de pompoenenkweker voldoende aannemelijk hebben gemaakt dat de extra opslag nodig is voor de groei van zijn bedrijf. In afwachting van de uitkomst van een beroepsprocedure tegen de afwijzing van haar bezwaren wil de vrouw dat de vergunning opnieuw wordt geschorst.

Meer werkplezier
In de rechtszaal bleek dat de buurvrouw niet overtuigd is van de bedrijfseconomische noodzaak van de nieuwe opslag. Omdat 'objectieve gegevens' volgens haar nog steeds ontbreken, wil ze dat een onafhankelijke deskundige daar een oordeel over geeft. De vrouw wees erop dat de pompoenenkweker eerst 'meer werkplezier' had aangegeven als reden voor de nieuwe krattenopslag.

Verkeersveiligheid
Bovendien is ze bevreesd voor de verkeersveiligheid, omdat vrachtwagens volgens haar straks niet meer kunnen keren op het erf en daarom vanaf de Tarpanweg moeten insteken. "Ik weet zeker dat daar ongelukken van komen", aldus de vrouw. Ze baseerde zich op informatie over draaicirkels van vrachtwagens die ze op internet had gevonden.

Volgens de pompoenenkweker zou hij echter nooit zo’n grote investering doen als dat niet nodig was voor de toekomst van zijn bedrijf. 'Ik ga niet voor de fun of om een buurvrouw dwars te zitten een opslag bouwen', aldus de man. De pompoenenkweker en zijn buurvrouw zien elkaar al jaren in de rechtbank. De man won eerder een zaak over een bedrijfswoning op zijn terrein.

'Er verandert niets'
De kweker betwistte ook dat vrachtwagens straks niet meer op zijn erf kunnen keren en vanaf de Tarpanweg moeten insteken. Omdat de opslag op een groenstrook naast het verharde deel van zijn erf komt, verandert er niks aan de bestaande situatie. Om de verkeersveiligheid te waarborgen had hij zelfs bewust voor een lang en smal ontwerp gekozen, benadrukte hij. Bij een bredere en kortere schuur had de pompoenenkweker helemaal geen vergunning hoeven aanvragen, omdat die wel binnen de bedrijfskavel zou vallen en niet in strijd met het bestemmingsplan zou zijn.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel