Pompoenkweker Tarpanweg mag bedrijfswoning bouwen

SWIFTERBANT • Wo 18 november 2020 | 17:34 • Woensdag 18 november 2020 | 17:34

De Raad van State vindt het prima dat een jonge pompoenkweker bij zijn bedrijfsloods in Swifterbant een bedrijfswoning bouwt. In een voorlopige uitspraak wees de Raad woensdag de bezwaren van zijn buren aan de Tarpanweg van de hand.

De kwestie draait om een agrariër die al sinds 2016 een bedrijfswoning bij zijn bedrijf wil bouwen. Zijn buurvrouw is hier tegen, omdat het huis haar vrije uitzicht wegneemt. De familie van de vrouw woont er al meer dan 55 jaar.

Akkers niet direct aan perceel
De Raad van State staat de bedrijfswoning toe omdat de jonge boer akkers en percelen in de polder heeft. Aangezien de gemeente Dronten zonder meer toestaat dat zelfstandige, agrarische bedrijven recht hebben op een bedrijfswoning, is het plan om een woning naast de loods te bouwen alleszins aanvaardbaar.

Dat die niet direct grenzen aan het perceel waar de loods staat, vindt de hoogste bestuursrechter geen halszaak. Volgens de Raad komt het vaak voor dat veehouders en akkerbouwers gronden op enige afstand van hun boerderijerf hebben. De boer slaat zijn oogst op in de loods aan de Tarpanweg. Daar reinigt, sorteert en verpakt hij de pompoenen en uien.

De uitspraak betekent een tegenvaller voor de buren. Zij menen dat hun buurman geen agrarisch bedrijf aan de Tarpanweg heeft en om die reden geen bedrijfswoning mag bouwen. De buren vrezen flink wat uitzicht en zonneschijn te verliezen.

Volgend jaar volgt er nog een bodemzaak over het conflict. Dan gaat de Raad van State dieper op de voors en tegens in. Maar voor die tijd mag de man al aan de slag om zijn woning te bouwen.

'Verklaring van geen bedenkingen'
De kwestie speelt sinds de buurvrouw in 2019 las dat er een vergunning voor de woning was verleend. Ze stapte naar de rechter en die oordeelde dat het college eerst de gemeenteraad had moeten raadplegen en dat was niet gebeurd. Wethouder Siepel ging daarop door het stof.

Omdat de gemeenteraad van Dronten alsnog instemde met een 'verklaring van geen bedenkingen', bepaalde de rechter in september dat de boer van de rechter toch mocht bouwen. Wel won de buurvrouw de rechtszaak en moest de gemeente Dronten de proceskosten vergoeden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel