Wethouder Siepel erkent fouten in dossier Tarpanweg

DRONTEN • Do 30 januari 2020 | 22:00 • Donderdag 30 januari 2020 | 22:00

Wethouder Roelof Siepel van Dronten erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de manier waarop de gemeenteraad betrokken is geweest bij een besluit over een bedrijfswoning aan de Tarpanweg 25 in Swifterbant. Hij belooft de raad in de toekomst eerder bij ruimtelijke procedures te betrekken.

Dat zei Siepel donderdag in de gemeenteraad. Die stemde uiteindelijk unaniem in met een verklaring van geen bedenkingen voor de bedrijfswoning, maar niet na felle kritiek op het college. Een motie van treurnis van CDA en PvdA tegen Siepel kreeg onvoldoende steun.

De kwestie draait om een agrarisch ondernemer die bij zijn bedrijf in pompoenen en uien al sinds 2016 een bedrijfswoning wil bouwen. Zijn buurvrouw is hier tegen, omdat het huis haar vrije uitzicht wegneemt. Zij stapte daarop naar de rechter.

De rechtbank bepaalde in december in een tussenvonnis dat de gemeente een procedurefout heeft gemaakt. Het college heeft verzuimd om de gemeenteraad eerst om een verklaring van geen bedenkingen te vragen. Het bestemmingsplan staat de bedrijfswoning namelijk niet toe, maar met zo'n verklaring kan de gemeente een uitzondering maken. De raad moest donderdagavond oordelen over deze verklaring.

Raad niet juist en tijdig geïnformeerd
De raad herhaalde de kritiek uit de vergadering van 16 januari en zei dat men niet juist en tijdig over de zaak is geïnformeerd. Pas na het stellen van vele vragen kregen de fracties door hoe de zaak in elkaar zat.

PvdA-raadslid Suzanne Stoop stelde dat het college uit zijn rol is gestapt en heeft geprobeerd om tijdens een lopende rechtszaak via de raad zijn gelijk te halen. Zij prees de raad dat die niet uit zijn eigen controlerende rol is gevallen. De SP vond de woning niet nodig, maar voelde zich voor het blok gezet om er toch mee in te stemmen. D66 hekelde het gebrek aan participatie van de omwonenden. De motie van treurnis van CDA en PvdA sprak onder meer over minachting jegens de raad en suggestieve motivering, maar daar ging een meerderheid niet in mee.

Uiteindelijk stemde de raad in met de verklaring van geen bedenkingen. Volgens de raad is de vrees ongegrond dat er na het toestaan van de bedrijfswoning aan de Tarpanweg op nog meer plaatsen woningen bij landbouwbedrijven komen. De enige plek waar dat oorspronkelijk zou mogen (Elandweg 40) is dat nu niet meer het geval. Wel wil de raad dat het beleid snel tegen het licht wordt gehouden.

Wethouder gaat het anders doen
Wethouder Siepel erkende dat hij met de kwestie heeft geworsteld en er veel over heeft gereflecteerd. Hij zegde toe dat bij toekomstige ruimtelijke procedures raad en bewoners eerder bij plannen worden betrokken. Concreet noemde hij de nieuwbouw op de locatie Flevomanege in Dronten, woningbouw in Swifterbant Zuid en uitbreiding van het bedrijf Van Werven bij Biddinghuizen.

De verklaring van geen bedenkingen wordt binnenkort ter inzage gelegd, zodat er op kan worden gereageerd. Daarna komen de reacties weer terug in de gemeenteraad. Uiteindelijk stuurt de gemeente dat besluit dit voorjaar naar de rechtbank. Die moet oordelen of de bedrijfswoning aan de Tarpanweg wel of niet is toegestaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel