Lelystad wil advies over risico's Van Peperzeel

LELYSTAD • Di 24 augustus 2021 | 6:51 • Dinsdag 24 augustus 2021 | 6:51

De gemeente Lelystad wil advies van de Veiligheidsregio Flevoland over de risico's van het bedrijf Van Peperzeel op bedrijventerrein Larserpoort. Dit bedrijf zamelt onder meer oude accu's en batterijen in. Deze bevatten gevaarlijke stoffen, die bij een ongeval gevaar op kunnen leveren voor de omgeving.

De gemeente wil van de Veiligheidsregio weten of het wel verantwoord is om Van Peperzeel nog enige tijd op de huidige plek te laten zitten. Vrijdag maakte Omroep Flevoland bekend dat de onderneming daar officieel niet thuishoort, omdat de bedrijfsactiviteiten strijdig zijn met het bestemmingsplan.

Van Peperzeel heeft een grote bedrijfshal met onder meer ongesorteerde batterijen en batterijen uit elektrische auto's. In totaal ligt er meer dan 50 ton aan gevaarlijke stoffen opgeslagen.

Omgeving beschermen
De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad zijn verplicht om mensen in de buurt van zo'n bedrijf te beschermen. Dat gebeurt bijvoorbeeld door regels te stellen rond de afstand en door niet te veel mensen in de omgeving te laten komen. Deze zogenoemde BEVI-regels beperken de risico's als er iets mis gaat. En dat er iets kan gebeuren, is niet ondenkbaar, want er is al meerdere keren brand geweest bij Van Peperzeel. Vorig jaar bijvoorbeeld nog en in 2015 ontplofte buiten bij het bedrijf een container lithium-ion batterijen. Daarbij kwam veel rook vrij. Ook in 2009 was er brand.

Hoewel de inzamelaar van accu's en batterijen al sinds 2007 op het bedrijventerrein zit, hebben de gemeente Lelystad, de provincie en de Omgevingsdienst de BEVI-regels nooit gehanteerd. Pas vorige maand is daarin verandering gebracht. Toen werd voor het eerst ook toegegeven dat het bedrijf niet binnen het bestemmingsplan van bedrijventerrein Larserpoort past.

Onlangs nog uitgebreid
In 2018 verkocht de gemeente Lelystad nog een extra stuk grond aan Van Peperzeel ter grootte van een voetbalveld. Dat was nodig omdat het bedrijf wilde uitbreiden. Nu wil de gemeente dat de inzamelaar van accu's, batterijen en metaal vertrekt van het bedrijventerrein. De gesprekken daarover zijn gaande maar kosten tijd. Het college van B en W wil daarom van de Veiligheidsregio Flevoland weten of het tot die tijd verantwoord is dat Van Peperzeel op de huidige locatie blijft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel